Skip to main content
  • 13.08.2020.

Klubovi bez plesa: Što rade berlinski klubovi dok je zabranjen ples?

Ovaj članak govori o tome kako su se klubovi i raveri u Berlinu prilagodili novom normalnom.

Piše: 


Saznat ćete kakav program nude Berghain, Wilde Renate, Gretchen, ://about blank, Kater Blau i Sisyphos. Postoji mnogo razloga za doći u Berlin osim posjećivanja noćnih klubova, ali oni su definitivno jedno od popularnijih odredišta.

Dok partiji u drugim gradovima relativno još uvijek spadaju u underground, Berlin je prigrlio Rave kulturu i izgradio poseban odnos sa svojim klubovima i publikom. Berghain je već odavno osigurao status kulturne institucije dok se drugi klubovi još uvijek bore za isto. Klupske turiste berlinska Vlada također cijeni kao glavni doprinos ekonomiji.

Iako su mjere oko koronavirusa odavno popustile, zemlje poput Njemačke i Mađarske imaju i dalje stroga pravila za klupske večeri, odnosno berlinskim klubovima je dopušteno da ostanu otvoreni tijekom dana, ali uz poštivanje striktnih mjera u kojima je zabranjen ples.

Kao rezultat toga oni su postali kreativni u pronalaženju novih namjena za svoje prostore. U isto vrijeme gradska underground rave kultura doživjela je renesansu, a ilegalni partiji pojavljuju se po cijelom gradu.

Teško je zamisliti bilo koji klub bez ključnih elemenata – blizinu znojnih partijanera koji su u intimnim prostorima udisali isti zrak, potencijalno izmjenjivali tjelesne tekućine i općenito ne držali razmak. Te su zabave bile jednako slavlje opuštajućih granica i slučajne intimnosti koliko i same glazbe.


Foto: "Sitziphos" (Sisyphos)

Jedinu iznimku mogli bi naći u subukulturi cybergotha iz kasnih 90-tih u Njemačkoj, a početkom razvoja electro scene u Europi. Tada je bio aktualan ples na dva metra, dok je svaka osoba nosila maske, rukavice i drugu zaštitnu opremu. Glavno nadahnuće bile su im neonske boje koje su koristili u ekstenzijama za kosu, na čizmama i krznenim kaputima i naočalama, piše Red Bull Music.

U međuvremenu jedan od najčešćih odgovora klubova je ponovno otvaranje kao "Biergartens" (raj za pivoljupce ili festival piva). Mnogi od njih imaju velike, zanimljive vrtove i druge otvorene prostore koji su podložni sjedenju s pićem u ruci. Manji naglasak na alkohol i veći prostori pružaju zanimljivu alternativu podiju ispred šankova.


Foto: Roman März (Halle – Berghain)

Berghain je otvorio Halle sa audio instalacijom Eleven Songs kako bi skinuo paučinu sa zidova. Subotom otvaraju i vrt.

Wilde Renate je dom Overmorrowa, tromjesečne imerzivne instalacije koju je stvorilo više od 40 umjetnika iz raznih scena i zajednica u Berlinu. Njihovo dvorište također je domaćin Biergartena i izložbe slika ulje na platnu.

Gretchen je domaćin niza posebno kustosiranih koncerata na otvorenom, prigodno nazvanog Living in a Box, koji redovito predstavlja poznate i nadolazeće umjetnike.


Foto: Sektgarden (://about blank)

://about blank je ponudio radionice i Sektgarden. Prije par vikenda, također su htjeli isprobati novi program, pogodan za "novo normalno vrijeme", tj. koncept za Buttons i Pornceptual koji uključuje vremenske intervale, ali poremetilo ih je loše vrijeme.

Kater Blau također je bio domaćin radionicama uz dnevna pića. Održali su reviju i "acid bingo".

Sisyphos je otvoren kao restoran koji također organizira nagradne igre i noćni buvljak.

Novi su događaji definitivno popularni, kako kod redovnih članova, tako i kod pridošlica u klubovima. Sudeći prema društvenim medijima, mnogi ljudi su također dobili prve prilike da provjere pomno odabrane prostore berlinskih klubova, a da nisu morali pregovarati s izbacivačima.

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop