Baner

Maske, glazba, čarolija: prisjećanje na genije svjetske elektronike Daft Punk

Utorak, 23 Veljača 2021

Francuski dvojac Daft Punk jučer su objavili prekid suradnje.


Objavu o razlazu saznali smo još jučer ujutro nakon što je društvene mreže okupirao video imena "Epilogue" koji je u 24 sata pogledan 11 miljuna puta.Elektronički maskirani duo kojeg čine Thomas Bangalter i Guy-Manuel de Homem-Christo uveseljavali su nas od 1993. i to punih 28 godina.O njihovom radu nije potrebno puno govoriti osim da su uvijek bili originalni i inovativni, a društvene mreže pljušte pozitivnim komentarima o nasljeđu koje su ostavili za sobom.

Mark Ronson je njihovo nasljeđe nazvao besprijekornim

Daft Punk su svijetu postali poznatiji nakon singla "Da Funk" iz 1995, te albuma "Homework" 1997. s megahitom Around the World.U novom tisućljeću stigao je album "Discovery" s hit uspješnicama poput "One More Time" i "Harder, Better, Faster, Stronger". 2006. su režirali avangardni SF film "Electroma" o dvojici robota, a zanimljivo je da su kadrovi s kraja ovog filma korišteni u jučerašnjem "Epilogue"-u kada su objavili razlaz.

Od travnja 2006. do kraja 2007. uslijedila je svjetska turneja Alive i objava istoimenog Live albuma. The Times ih je pritom opisao kao "nezaboravni senzorni spektakl, istovremeno zasljepljujući i zaglušujući".2013. album "Random Access Memories", sa jednim od najvećih singlova svih vremena "Get Lucky" u suradnji s Pharrell Williamsom i Nile Rodgersom, te su 2014. osvojili Grammya za Album godine. Ukupno su u karijeri osvojili 6 Grammya, a najviše upravo za ovaj posljednji album.Steve Angello je o njima izjavio: "Daft Punk, pružili ste mi najveće glazbeno iskustvo u životu koje me još uvijek pumpa u žilama podsjećajući me zašto volim to što radim i zajednicu u kojoj sam dio. Moja duša se zahvaljuje za vaše postojanje. Ajmo svirati Daft Punk cijeli dan, svaki dan !!!"

Maske, glazba, čarolija: prisjećanje na genije svjetske elektronike Daft Punk