Skip to main content

Maske, glazba, čarolija: prisjećanje na genije svjetske elektronike Daft Punk

Francuski dvojac Daft Punk jučer su objavili prekid suradnje.

Piše: 


Objavu o razlazu saznali smo još jučer ujutro nakon što je društvene mreže okupirao video imena "Epilogue" koji je u 24 sata pogledan 11 miljuna puta.

Elektronički maskirani duo kojeg čine Thomas Bangalter i Guy-Manuel de Homem-Christo uveseljavali su nas od 1993. i to punih 28 godina.

O njihovom radu nije potrebno puno govoriti osim da su uvijek bili originalni i inovativni, a društvene mreže pljušte pozitivnim komentarima o nasljeđu koje su ostavili za sobom.

Mark Ronson je njihovo nasljeđe nazvao besprijekornim

Daft Punk su svijetu postali poznatiji nakon singla "Da Funk" iz 1995, te albuma "Homework" 1997. s megahitom Around the World.

U novom tisućljeću stigao je album "Discovery" s hit uspješnicama poput "One More Time" i "Harder, Better, Faster, Stronger". 2006. su režirali avangardni SF film "Electroma" o dvojici robota, a zanimljivo je da su kadrovi s kraja ovog filma korišteni u jučerašnjem "Epilogue"-u kada su objavili razlaz.

Od travnja 2006. do kraja 2007. uslijedila je svjetska turneja Alive i objava istoimenog Live albuma. The Times ih je pritom opisao kao "nezaboravni senzorni spektakl, istovremeno zasljepljujući i zaglušujući".

2013. album "Random Access Memories", sa jednim od najvećih singlova svih vremena "Get Lucky" u suradnji s Pharrell Williamsom i Nile Rodgersom, te su 2014. osvojili Grammya za Album godine. Ukupno su u karijeri osvojili 6 Grammya, a najviše upravo za ovaj posljednji album.

Steve Angello je o njima izjavio: "Daft Punk, pružili ste mi najveće glazbeno iskustvo u životu koje me još uvijek pumpa u žilama podsjećajući me zašto volim to što radim i zajednicu u kojoj sam dio. Moja duša se zahvaljuje za vaše postojanje. Ajmo svirati Daft Punk cijeli dan, svaki dan !!!"

hardbeats mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2