Skip to main content
  • 5.04.2024.

Na današnji dan 05.04.2014. otvoren je zagrebački klub Depo

Partyjem na kojem su puštale legende hrvatske techno scene, da današnji dan 05.04.2014. otvoren je klub Depo u nekadašnjem skladištu br. 3 tvornice Katran, te predstavljena programska večer Electron

Piše: 

Depo je u deset godina kontinuirano promovirao i razvijao prvenstveno domaću elektroničku scenu održavajući vlastite partye, ugošćujući etablirane regionalne i strane izvođače, a svojedobno otvarajući priliku novim, mladim, neafirmiranim i potencijalno dobrim DJ-ima. Imena izvođača, kolektiva, labela i svih onih koji su gradili ovu priču je na stotine i bilo bi jako neodgovorno spomenuti nekolicinu, a ne spomenuti sve. Zato imena u ovom trenutku ostavimo sa strane jer u suštini cijele priče bitan je duh, energija i entuzijazam ugrađeni u stvaranje ove odiseje.

Bez klubova poput Depoa ne možemo!

Iako je svjetski trend opadanja noćnih klubova sve veći još od pandemije korone, Hrvatskoj je prijeko potrebno puno više klubova poput Depoa koji održavaju lokalnu i regionalnu scenu i potiču njen razvoj. Bez obzira na pozamašan broj inozemnih festivala koji nas je učinio destinacijom, domaći izvođači su u velikoj većini na tim događajima uglavnom zapostavljeni.

Bez klubova nema snažne domaće scene!

Suočeni sa konstantnim ignoriranjem od strane institucija i glazbenih udruga po pitanju bilo kakve značajnije podrške naša scena, izvođači i brojni klubovi suočavaju se sa različitim nelogičnostima i problemima, no to nije ništa novo jer traje još od 90-ih. Od prvih ilegalnih rejvova do vremena u kojima se elektronička glazba uvukla u sve kutke lijepe naše, pa potom popularizirala ili globalizirala – mi smo i dalje Indijanci za institucije i glazbene udruge.

Gašenja klubova zbog nelikvidnosti, promjene MTU, pokušaji istjerivanja iz prostora, politički obračuni sa obitavalištima noćnog života, netransparentni javni natječaji ugasili su mjesta poput Saloona, Kulušića, Jabuke, Sirupa, Pločnika… malo je nedostajalo da izgubimo Boogaloo, i tako možemo unedogled.

Unatoč tome svemu rađaju se nova mjesta, neizmjernom snagom vlasnika, voditelja i promotora. Bez ljubavi prema ovoj glazbi ne bi ništa opstalo jer većina je češće u minusu nego u plusu – oni su žila kucavica ove naše male i slatke, ali krhke scene. Zato, učinimo je jačom, podrškom klubovima i plaćanjem ulaznica posebice kada line up čine domaći izvođači.

U tome svemu morate imati čelične živce i ogromnu volju. To je naposljetku i pomoglo da se Depo i održi, zato Teu Haroudi i predanom teamu oko njega čestitamo – ne samo desetljeće postojanja, već i zbog energije koja je utkana u cijeli projekt.

Depo je u deset godina bio i dio naše izložbe “Klubovi jutro poslije“, a 2022. publika ga je nagradila izborom za Najbolji mali klub na Ambasadoru.

Proslava 10 godina postojanja održava se danas 5. i sutra 6. travnja mini festivalom sa isključivo domaćim line upom:

Petak 05.04.
2300 Marcela
0000 Bazement Stuff
0100 Looka
0200 Sempa
0300 Fabian Jakopetz
0400 Keops b2b Katarina O*Halloran
0500 Ivan Schoga

Subota 06.04.
2300 Limex
0000 KL
0100 F.O.R.M.live
0200 Teo Harouda
0300 Zoky
0400 Teychee
0500 Yvonne

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2