Skip to main content
  • 18.01.2017.

Prvi američki predsjednik koji je poštovao house glazbu i Frankie Knucklesa

9. siječnja 2017. Barack Obama kao 44. predsjednik SAD-a održao je svoj oproštajni govor tijekom kojeg nije zaboravio spomenuti chicago house i Frankie Knucklesa

Piše: 


Ono što je bilo bitno u tom obraćanju jest činjenica da se Obama kroz govor fokusirao i na elektroničku plesnu glazbu, a čini se da njegova povezanost s house scenom seže iz davnih dana dok je obnašao funkciju senatora u državi Illinois.

2000. je tako u Chicagu zabilježeno kako su DJ-i, promotori i vlasnici zemljišta plaćali kazne od 10 tisuća dolara za eventualnu umiješanost u organiziranje partija, a 4 godine poslije dolaskom Baracka Obame kao senatora stvari se mijenjaju.

Tako je ovaj grad postao čuven u plesnoj zajednici diljem svijeta donošenjem tzv. “anti-rave pravilnika” koji je pomogao legaliziranju partija po skladištima. Frankie Knuckles je jedan od predvodnika koji su radili house partije u starim skladištima na potezu od Jackson Boulevarda i ulice Madison točnije zapadnom dijelu grada koji se još zove i “West Loop”. Osim donošenja tog pravilnika, Obama je 25. kolovoza 2004. imenovao cijeli niz ulica kao “Frankie Knuckles Way”, dok je taj dan i službeno proglašen kao počasni dan Frankie Knucklesa. Godinu dana poslije Frankie je primljen i “Kuću slavnih” plesne glazbe.

Kroz dugi niz godina javnost je bila upoznata s Obaminim priznavanjem house glazbe, ali i umjetnosti kao kulturnoj kralježnici koja kontinuirano oblikuje Chicago, SAD i cijeli svijet. Tako je i elektronička zajednica pozdravila njegov pobjednički govor nakon što je izabran za predsjednika SAD-a, kao nasljednik velikog govornika i borca za slobodu Martina Luthera Kinga. Internet je tako preplavila snimka bootlega DJ Aroya iz 2010. koji je Obamin govor uglazbio na odličnu podlogu Octave One feat Ann Saunderson – Black Water što je jedna od himni house glazbe.

Zajednička fotografija Baracka Obame sa suprugom i Frankie Knucklesom procurila je vani 2014.g. nedugo nakon smrti velikog glazbenika, odnosno baš u vrijeme kada je Obama napisao pismo sućuti upućeno obitelji i prijateljima legendarnog Frankiea. Slika naravno seže iz Oprah Legends Balla nekoliko godina prije gdje je Knuckles nastupao kao DJ. U pismu sućuti koje je možete vidjeti ovdje između ostaloga ističe se kako ostavština FK živi u gradu Chicagu i na plesnim podijima diljem svijeta. Kada pročitate pismo vidjet ćete da je Obama pomno birao riječi koje cijene glazbeni opus FK. Terminologija je toliko specifična, da će trebati proći dugi niz godina da to opet čujemo od nekog idućeg predsjednika.

2015. je Barack Obama ponovno pokazao svoju sklonost prema house zajednici. Povodom 25. rođendana Chosen Few Picnic festivala u Chicagu kojem je fokus proslava house glazbe, američki predsjednik je u osobnom obraćanju pozvao nekolicinu odabranih DJ-a u Bijelu kuću čime dodatno naglašava svoje razumijevanje i ljubav prema kulturnom pokretu kao što je house glazba.

Bez obzira na čijoj ste strani sigurno je da će trebati proći nekoliko godina pa čak i desetljeća prije nego idući američki predsjednik pokaže slično kulturno razumijevanje, uvažavanje i poštovanje prema house glazbi kakvo je imao Obama. Članak je napisan kao posveta legendarnom kumu house glazbe Frankie Knucklesu koji bi danas slavio svoj 61. rođendan.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2