Skip to main content
  • 12.06.2024.

“Stižu divlji Škoti” – ovo je priča o Terminalu V koji ovog ljeta premijerno stiže u Hrvatsku

Donosimo priču o vodećem techno brendu Velike Britanije i njegovom dolasku u Hrvatsku.

Piše: 

Dugogodišnji akteri na sceni, kolege i prijatelji Derek Martin i Simon McGrath su 2017. godine pokrenuli Terminal V koji je u svega nekoliko godina se isprofilirao u vodeći techno brend Velike Britanije, a potvrdu osim od strane partijanera, dobio je i od strane struke jer nosi titulu najboljeg festivala u Velikoj Britaniji prema izboru DJ Maga.

No kako je sve to krenulo, priupitali smo vodeće figure Terminal V-a. “Simon i ja smo prvi put počeli zajedno raditi 2014. godine, bili smo promotori housea, techna i drum ‘n’ bassa. Radili smo različite događaje” prepričava nam Derek Martin koji nam veli da su im festivali poput EXIT-a bili inspiracija da se nešto slično napravi u Škotskoj.

Škotska ima veliku publiku što se tiče techno glazbe, tako da smo htjeli upravo tamo započeti s našim festivalom” otkriva nam Derek koji nam objašnjava kako techno ima bogatu povijest u Škotskoj koja seže još u kasne 80-te kada je sve krenulo na valu detroitskog techna koji je bio popularan u Glasgowu. Tijekom 90-ih unutar Škotske se razvio i vlastiti žanr “bouncy techno“, ali sami hype oko techno glazbe je splasnuo na prijelazu milenija zbog pritiska vlasti nad organizatorima i promotorima.

S obzirom na okolnosti, pokretanjem Terminala V techno kultura u Škotskoj se podigla na noge: “Krenuli smo s jednim stageom, a vidi nas danas…” ponosno nam priča Derek koji otkriva kako su okupili i kompletno novi naraštaj partijanera. “Gen Z možda najšira publika koja sluša techno i nas posjećuje, ali sad festival posjećuje i mnoštvo publike različitih dobnih skupina, čak i 40+ što je super za nas budući da je to zapravo naša generacija.”

Ono po čemu se Terminal V istaknuo u Velikoj Britaniji jest po svojoj impresivnoj produkciji, zvuku i svjetlu. Festival se održava dva puta godišnje, na proljeće i jesen, a svakim svojim izdanjem privlači više tisuća ljubitelja elektroničke glazbe, točnije techno zvuka iako su do pandemije koronavirusa imali nekoliko različitih žanrova elektroničke glazbe u svojoj ponudi.

“Ranije smo imali barem jednu chill-out zonu gdje se puštala nešto meška muzika, malo housea, tech-housea, ali nakon pandemije ti podiji su bili prazni” prepričava nam Derek Martin te nastavlja “Zašto da ljudima kvarimo zabavu? Ako žele techno, dat ćemo im techno!”

Nakon što su uspješno odradili 10 škotskih festivalskih izdanja, došlo je vrijeme da kao brend naprave svoj iskorak, a to je bio izlazak Terminala V iz okrira Edinburgha i Škotske. “Odlučili smo se za Hrvatsku zbog prekrasne lokacije kao što je Tisno, jer želimo Terminalu V pružiti jedan preokret i dodati osim glazbe još jedan poseban doživljaj. Upoznati smo s drugim festivalima koji se odvijaju u Tisnom, kao što je Defected i smatramo da je odlična prilika da se Terminal V preseli na neku drugu zanimljivu lokaciju van Škotske” objašnjava nam Simon McGrath.

foto: Rob Jones

Terminal V ovog ljeta premijerno stiže u Hrvatsku od 18. do 22. srpnja u The Garden Resort gdje će preuzeti četiri pozornice. “Lineup Terminala V u Tisnom je odličan sa 4 stagea, na kojima će se odražavati više indetiteta, različitih žanrova i za razliku od Škotske u kojoj se uvijek odvija u nekom klupskom, mračnom, festivalskom ambijentu ovdje će imati potpuno drugi doživljaj uz sunce i more” zaključuje Simon.

Veselimo se dolasku u Hrvatsku te se nadamo da će festival zbog odličnog lineupa i prekrasne lokacije privući mnoge ljubitelje techno glazbe. Znamo da se klupska scena u Zagrebu stišava nakon lipnja i mnogi ljubitelji elektroničke glazbe odlaze na obalu na festivale, a upravo se Terminal V odvija na atraktivnoj lokaciji u odličnom terminu” zaključuju Irac i Škot koji su se ujedinili zbog glazbe i stvorili Terminal V.

Regionalne ulaznice za premijeru Terminala V u Hrvatskoj osigurajte kroz sustav Entrio.

foto: Derek i Simon s hrvatski PR i press timom

halloween boog desk
hall mob
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.
kruder
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.