Skip to main content
  • 1.09.2017.

Vortex Tisno – podzemlje na otvorenom (Underground Outside)

Za početak, da odmah riješimo dvije važne stvari. Prva je više napomena, a to je da ovaj članak ne piše stručna osoba, odnosno novinar(ka), već slučajni posjetitelj ovog 'kluba', čitatelj Klubske scene i sličnih medija, poklonik glazbe koja dolazi s Vortex mix pulta. Ukratko, jedan od vas.

Piše: 


Onako, iskreno i bez previše razmišljanja, pa se slobodno nemojte slagati sa mnom. Drugo, i ujedno uvod u ovu priču, je činjenica da Vortex kao klub ili bar nije imao klasičan početak. Pa krenimo od toga.

Ovo mjesto naše zajedničke zabave nije unaprijed osmišljeno niti se za njega slagala priča mjesecima prije 'otvaranja vrata'. Vrata Vortexa nikada nisu postojala, a kroz ovaj 'eklektični portal' ljetnih afterparty-ja oni prvi posjetitelji ušli su sasvim slučajno. Ušli i tamo 'ostali' godinama. Točnije, 4 puna ljeta.

S obzirom da sam i sama bezglavo uletila u ovaj magičan svijet u kojem su me zvukovi i energija često znali bezobrazno zavesti, a ipak se nalazi u zemlji koja me hrani, pomislila sam kako ne bi bilo zgoreg da mu se posveti pokoja riječ u bespućima ovog suludog interneta. I na taj način zahvali za ples. Već u samom naslovu dala sam neko svoje viđenje ovog mjesta. Underground klubovi počeli su se rađati već 20-ih godina ovog stoljeća, a konkretno razvijati u 70-ima za vrijeme disko ere, i iako nisu bili ni nalik onome što danas nazivamo 'underground klubom',  njihova svrha ostaje istaprostori koji su nastali iz prkosa svemu što je u tom trenutku trend i mjesto za bijeg od mainstreama.

Hrvatska obala iz godine u godinu postaje bogatija ljetnim festivalima elektroničke glazbe svih žanrova i pobuda, i svaki se od njih nakon određenog vremena diže na mainstream ljestvici. Što je i ok, uzimajući u obzir zašto su i pokrenuti u prvom redu. Festivalima i jeste cilj da se razvijaju, postaju masovniji i svijetu poznatiji. Treba platiti onog mrak DJ-a kojeg ekipa traži i čeka uživo čuti godinama. A bome i silnu opremu, 'ukrase' i radnu snagu. Ali kamo nakon zadnjeg nastupa u 6 sati ujutro? Upravo u tim euforičnim trenucima, kada naša klupska osjetila postanu istinski delikatna, nastaju Vortexi ovoga svijeta. A u ljetnoj Hrvatskoj samo je jedan.

Smješten u skrivenom raju s privatnom pješčanom uvalom, Vortex je samo 2 kilometra udaljen od centra Tisnog, obalnog gradića u kojem se odvija mnoštvo ljetnih festivala, a koji je okružen najljepšim dalmatinskim mjestima, otocima i plažama. Ako se mene pita, savršen odabir za ljetni odmor. Da ne bih samo pričala o njemu iz vlastite perspektive jer to, ruku na srce, ne znači bog-zna-koliko, porazgovarala sam malo s DJ-om koji krasi Vortex pult i uveseljava njegove goste već posljednje 3 sezone, i u čiji program je i sam involviran.

 Sy Sez, londonski je house DJ, producent , radio voditelj i A&R menadžer za engleski Soul Heaven Records. Kroz svoje dugogodišnje glazbeno iskustvo imao je priliku svirati uz velika DJ imena kao što su Kenny Dope & Louie Vega (Masters at Work), Kerri Chandler, Jamie Jones, Dennis Ferrer, Noir i mnoge druge. Više o njemu, ukoliko vas zanima pronađite na njegovoj Facebook službenoj stranici, poslušati ga možete na Soundcloudu, a kakav trag je na njega ostavio Vortex neka vam sam kaže u ovom 'blitz' intervjuu:

Ja: Simon, možeš nam opisati svoj prvi susret u Vortexom; kako si uopće završio tamo i kakvo ti je bilo iskustvo?
 
Sy Sez: Moje prvo iskustvo u Vortexu bilo je vrlo posebno jer sam došao kao gost DJ koji je svirao na jutarnjem partyu uz izlazak sunca prije točno 3 ljeta. Sjećam se vožnje niz prašnjavu pješćanu cestu do ovog čarobnog mjesta, koje me osvojilo na prvi pogled. Možda je to bila ljubav. Pogled je bio nevjerojatan i energija koja se širila prostorom bila je jako posebna, a ja sam u sebi pomislio "wow, mi ćemo upravo sada napraviti i imati sulud party ovdje". Bilo je 6 sati ujutro!


 
Ja: Prvo ste bili gostujući DJ, prijatelj koji je pozvan u goste i koji se s vremena na vrijeme dobro zabavio sa svojim starim, ali i nekim novim prijateljima. Ovog ljeta mi se čini da si se zadržao malo dulje nego inače. Koja je bila tvoja uloga u Vortexu?

Sy Sez: S obzirom da sam jako zauzet DJ koji putuje diljem svijeta, a na Ibizi vodim rezidenciju za Soul Heaven u 'Ocean Beach' klubu, ovo ljeto sam proveo samo jedan tjedan kao rezident DJ u Vortexu i odradio nevjerojatne partyje uz izlaske sunca sa sjajnim kolegom DJ-em Aluku Rebels. Ovo mi je bilo nevjerojatno iskustvo i zaista duboko glazbeno putovanje punih sedam dana.

Ja: Što Vortex predstavlja za vas? Smatrate li ga 'undergroundom'?

Sy Sez: Vortex predstavlja mnoge stvari za mene i zapravo obuhvaća duh i suštinu house glazbe. Ovo mjesto ne samo da ima lijep krajolik, već je i mjesto koje okuplja i različite tipove ljudi iz cijeloga svijeta i spaja ih u jedno kroz ples na razne smjerove house glazbe koju nude domaći DJ-i i gosti iz cijeloga svijeta. Također, ako obratimo pozornost na detalj kao što je čudesan zvučni sustav u kombinaciji sa sirovim osjećajem samog Vortexa, po mom mišljenju definitivno čini u potpunosti ovo mjesto istinskim 'undergroundom'.

Ja: Kako vidiš Vortex u budućnosti, odnosno kakva su tvoja predviđanja?

Sy Sez: Vjerujem da će ovo mjesto u budućnosti samo nastaviti rasti i sjajiti. Nekoliko godina sam već uključen u Vortex priču. Vidio sam napredak od njegovih skromnih početaka kada je bio samo mala koliba uz more do sada 'zloglasnog' mjesta održavanja velikih zabava i ugošćavanja kvalitetnih umjetnika i DJ-a iz cijelog svijeta. Budućnost je sjajna za ovaj vrtlog.

Ja: Za kraj nam reci malo o publici i energiji Vortexa…

Sy Sez: Ekipa u Vortexu zaista rezimira i obuhvaća smisao house glazbe. Možda jesu pomiješanih i raznolikih nacionalnosti, ali jedno je sigurno – vibra će uvijek ostati ista i tu svi dolaze i postoje samo iz jednog razloga, a to je glazba! Toliko je ljubavi u zraku tamo u Vortexu, mjesto gdje ćete sigurno stvoriti nove prijatelje. I biti ću jako iskren sada, ovo je postalo jedno od mojih najdražih mjesta za svirku diljem svijeta u posljednjih nekoliko godina.

Ja: Ok, još samo jedno pitanje za kraj kraj 🙂 Dolazite li ovog ljeta na završni party David Moralesa?

Sy Sez: Nažalost, neću biti u mogućnosti prisustvovati završnici s David Moralesom ovog ljeta jer sviram na Ibizi. Ali očekujem veliki party, i siguran sam da će Vortex imati nekoliko trikova u rukavu jer ugostit će jedno od najvećih imena ikada u house glazbi. Ovo je stvarno veliki trenutak za ovo čarobno malo mjesto… Vortex,  well done!

Vortex na hrvatskom jeziku znači 'vrtlog'. U dinamici fluida, vrtlog je područje u tekućini u kojoj se strujanje rotira oko linije osi, koja može biti ravna ili zakrivljena. Na žalost, nisam uspjela doći do informacije zašto je ovo mjesto dobilo to ime, ali meni se ova definicija čini legitimnom. Svi mi koji smo skrenuli s glavne ceste i spustili se u ovu čarobnu undeground uvalu, uvučeni smo u jedan ludi ali poseban vrtlog. Vrtlog dobre energije, plesa i uvijek sjajne glazbe.

Vrtlog, ili Vortex, mjesto je istine, mjesto na kojem nema previše mjesta za glumatanje. Možda jer smo u tim trenucima svi već previše 'umorni' da bi glumatali, ali koji god da razlog bio, osjećaj je dobar i stavlja osmijeh na lice prije dnevnog spavanja i priprema za još jednu ludu festivalsku noć. Ovo ljeto nisam imala prilike baš plesati u Vortexu, ali jedan je bio sasvim dovoljan jer su to definitivno bili najbolji setovi koje sam imala prilike čuti ove sezone. Za kraj ću vam ostaviti jedan da se i sami uvjerite. Možda nije za svakoga, ali vjerujem da će oni koji plivaju ovim strujama uživati u zvuku.

Dragi moji plesači, vidimo se u vrtlogu!
Vaša Katarina Jurić

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2