Skip to main content
  • alt
  • 4.02.2015.

Blackhat – izgubili smo kontrolu

Živimo u doba u kojem je www promijenio pravila igre. U svijetu u kojem je definicija uspjeha i legitimna potvrda persone njena prisutnost na Mreži otvaraju se vrata novom cyber-kriminalu.

 
Zaboravite na dane u kojima su se dame rušile u nesvijest i derale se “Upomoć!” na mokrim ulicama nakon što im je kriminalac u prolazu isčupao torbicu. Razbijena stakla na kući i iščeprkane brave sve više padaju u zaborav jer jer se prava opasnost sada krije na Mreži.
 
Kako se rodila ideja za film? Pozornost redatelja Michaela Manna (Posljednji Mohikanac, Vrućina, Probuđena savjest) privukla je informacija na koju je nabasao prije nekoliko godina. Pažljivo konstruiran kompleksan kod iskorišten je kako bi se izazvao kvar na postrojenju za obogaćivanje uranija u Iranu. Malware Stuxnet neprimjetno je kroz 6 tjedana preuzeo kontrolu nad automatskim procesima i ujedno izazvao i sumnju da bi sličan program mogao biti rezultat kvara u nuklearki Fukushima. 

alt

 
To je bio prvi trenutak u kojem je Mann postao svjestan opsežnosti opasnosti i bezgranične moći manipulacije digitalnog koda. Nova kibernetska stvarnost čitav svijet izlaže na pladnju za one koji znaju gdje tražiti. 
 
Istražujući dalje Mann je ostao zabezeknut komentiravši: „Otkrio sam da mada mi mislimo da živimo u sigurnosti naših privatnih života, to uopće nije tako. Živimo u nevidljivom egzoskeletu podataka i međupovezanosti. Sve je mreža. To je kao da živite u kući i svi prozori i vrata su otvoreni, a nalazite se u opasnom kvartu.” 

alt

 
Uskoro je započeo rad na trileru blackhat koji prati priču hakiranja nuklearke Chai Wan kojoj je ugrožen sustav hlađenja dok se paralelno u Chichagu hakeri uvlače i u burzu. Specijalna agentica Carol Barrett predlaže suradnju s kineskim kolegama, budući da su upadi povezani, a šefica kineskog tima Chen zahtijeva trenutno oslobađanje osuđenog hakera Nicholasa Hathawaya, koji će zbog svoje vještine napustiti sputavajuće rešetke i još jednom se naći u digitalnom kaosu koji samo on može riješiti te u procesu naučiti tko je, u zagrljaju odvažne i sposobne Chen Lien.
{youtube}1VGIHBgj45g{/youtube}
 
Računala, telefoni, bankarske transakcije, zdravstveni kartoni, svjedodžbe, satelitska navođenja, slike… vaš cijeli život je dostupan. Budućnost kriminala je već ovdje i nitko nije siguran. Zidovi i vrata ne štite više nikoga, sve granice su samo iluzorne u svijetu titrajućih, efemernih i bestjelesnih bitova i bajtova. 
 
Dakle da bi si zgrabio 1×2 karte za projekciju u CineStaru Avenue Mall sve što trebaš je odgovoriti tko drži redateljsku palicu trilera blackhat i eci peci komisija zasjeda u podne. Sretno i budite oprezni na Mreži!
sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk