Skip to main content
  • alt
  • 9.02.2015.

CineStar – Asterix: Grad bogova

Tako tako davno 1959., Asterix dobiva svoju prvu pustolovinu u francuskom časopisu Pilote. Albert Uderzo i René Goscinny u zadatak su dobili osmisliti priču iz francuske kulture koja bi privukla pažnju posljeratnih klinaca.

 
Njihov heroj nije trebao biti mišićav i snažan super junak, već baš suprotno, anti-junak koji se lukavošću probija kroz svijet i tako je odjednom kocka pala na razdoblje Gala s njihovim zanimljvim imenima. Likovi su dobili imena sa sufiksom -ix, rimljani na -us a gradovi završavaju slovima -um.
 
Asterix je trebao biti solo igrač, nije nikada trabao imati partnera no simpatično okrugli nježni i nevjerojatno snažan sidekick koji je upao u kotao zaživio je zahvaljujući Uderzovoj upornosti.

alt

 
Prvi album se 1961. prodao u samo 6 000 primjeraka, no 10 godina kasnije 17. je, zahvaljujući popularnosti stripa, prodan u više od milijun primjeraka.

René je tragično preminuo 1977. i Uderzo je na zahtjev čitatelja nastavio dalje s projektom sve do 2013. kada je bio prisiljen pero predati Jeanu Yvesu Ferriju i Didieru Conradu.

 
Do danas je izdano 35 albuma prevedenih na više od 110 jezika i dijalekata, prodanih u 355 milijuna primjeraka u cijelom svijetu. U kinima je njegove avanture pogledalo više od 100 milijuna gledatelja u 8 animiranih filmova i 4 kino filma i sada je vrijeme za novu pustolovinu nazvanu Asterix: Grad bogova.
{youtube}WjiPfVza6X0{/youtube}
 
Alexandre Astier je svojom redateljskom palicom oživio još jednu priču u filmu izvornog naziva Astérix: Le domaine des deux. Arogantni Rimljani, nakon što su pokorili čitavu Galiju, još uvjiek nisu uspjeli srušiti malo utvrđeno selo u kojem žive naši junaci, u kojem Tamburix danonoćno tambura svoje očajne skladbe, Panoramix mućka napitke i Obelix jede veprove.
 
Julije Cezar ne bi bio Julije Cezar da u maniri kompleksa božanstva ne smatra da mu pripada baš sve, pa stoga odluči oko sela sagraditi luksuzni rimski grad u nadi da će iskušenja barbarima postati prevelika i da će pokleknuti. Asterix i Obelix će imati težak zadatak zadržati svoje suseljane od uživanja u karnalnim užicima koji ih mame iz okolnog grada.

alt

 
CineStar Avenue Mall dijeli 1×2 karte za 2D projekciju koja je ujedno i sinkronizirana. Likove su oživeli naši domaći Mario Petreković, David Vurdelja (Baby Dooks) i Jasna Palić Picukarić. Sve što od tebe trebamo je odgovor koje godine se pojavila prva priča o snalažljivim galima? Dobitnik će biti proglašen pod budnim okom eci peci žirija u petak (izgleda da će ovaj petak 13. ipak nekome biti sretan dan) kada sunce sjedne u zenit. Sretno!
defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2