Skip to main content
  • alt
  • 15.12.2014.

Umobolnica na Osami: Nitko nije onakav kakvim se čini

Tko je lud? Tko nije? Jesmo li svi pomalo? Je li neuroza samo prilagodba životu? Što učiniti kada shvatiš da nitko nije onakav kakvim se čini? 

 
Tko je lud ili sišao s uma teško je procijeniti ako baš ne hoda uokolo s hobotnicom na glavi pjevajući marseljezu. Kako ćeš procijeniti istinu ako je onaj koji je lud ujedno i funkcionalni član društva?

alt

 
Scenarij za ovaj film, u originalu naziva Stonehearst Asylum, napisao je Joseph Gangemi prema kratkoj priči majstora napetosti i poznavatelja mračnih predjela uma, Edgara Allana Poea. Priča se zove The System Of Doctor Tarr and Professor Fether. U glumačkoj postavi našli su se Kate Beckinsale, Jim Sturgess, David Thewlis, Brendan Gleeson, dobitnik Oscara Ben Kingsley i dvostruki dobitnik Oscara Michael Caine.

alt

 
Triler započinje kada Edward Newgate, mladi liječnik koji je tek završio fakultet, pođe potražiti praksu u udaljenu umobolnicu. Na početku ga je toplo dočekuje Dr. Lamb (Kingsley) sa svojim “osobljem” no on što je trebao biti početak karijere ubrzo biva zamijenjno borbom za život i zdrav razum. Mladi doktor je zadovoljan što može iz prve ruke promatrati Lambove progresivne metode i pažnju mu također zaokupi mlada i lijepa Eliza Graves (Beckinsale). No odjednom počne primjećivati nedoslijednosti. Savršena slika utopije počinje dobivati pukotine kako Edward istražuje dalje i naposlijetku dolazi do užasavajućeg otkrića. No je li prekasno, jesu li stvari otišle predaleko? Je li ludilo napokon pomolilo svoju ružnu glavu u nevjerojatno razrađenoj prevari? Stvarnost je samo točka gledišta.
{youtube}-7JCnY6SjSQ{/youtube}
 
Sve što vi trebate učiniti je odgovoriti kako se film Umobolnica na osami zove u originalu i u petak u podne nasumičnim odabirom dijelimo 1×2 karte za projekciju u CineStar Avenue Mallu. Pokušajte ne poludjeti do petka i sretno.
 
sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2