Skip to main content
  • alt
  • 15.12.2014.

Američki proizvođači vinila bore se s vremenom

Detaljni razlozi koji su doveli do vinilne renesane posljednjih godina zahtjevali bi istraživanje mnogo međusobno povezanih faktora.

 
No činjenica je da je vinilna ploča zaista zadobila novi život. U periodu pojave novih elektroničkih načina pohrane i slušanja glazbe vinilka je ponešto izgubila na popularnosti. To je svakako razumljivo jer je u ljudskoj prirodi da je ono novo ujedno i zanimljivo.

alt

 
Čini se da smo se ipak zasitili noviteta i poželjeli se toplog poznatog pucketanja ploče koji te podsjeća na odrastanje, zatvaranje u sobu s glazbom satima ili posjete prvim partijima… barem za sada do neke nove digitalne revolucije koja će zakačiti more znatiželjnika.
 
Statistički podaci o količini prodanih ploča pokazali su da se prodaja povećala za 49% s obzirom na prošlu godinu. To znači da je prodano 8 milijuna ploča. Dobavljači i proizvođači vinila ostali su zabezeknuti i bore se kako bi ispunili zahtjeve sve gladnijeg američkog tržišta. Kao što svaki poslovni čovjek zna pravovremena reakcija na tržištu može biznis stvoriti ili ga slomiti.

alt

 
Tvrtka TPC (Thai Plastic & Chemicals) ima monopol nad dobavljanjem sirovine polivinil klorida s čak 90% udjelom na tržištu i kada je prethodna tvrtka sadašnjeg menađera TPC-a, Jacka Cicerella, propala na tržištu je ostala golema praznina bez i jednog dobavljača sirovog vinila na američkom tržištu.
 
Danas ovaj šiljak u potražnji održava 15 tvornica za preradu i rezanje vinila u pogonu na području SAD-a, ali stvari vrlo lako mogu poći krivo. Kašnjenje jedne pošiljke sirovog vinila zbog pokvarenog kamiona ili pak kvarenje stroja za rezanje zaustavljaju proizvodnju kako su tvrtke gotovo uvijek na rubu stizanja ispunjavanja svih zahtjeva ovo predstavlja velik problem. 

alt

 
Kako god, ne možemo ne razvući lice u osmjeh na novi život koji je pružen ovoj, svima nam dragoj, retro stvarčici. Svaka branša će tu i tamo naletjeti na poteškoće, ali koje li sreće ako je ta poteškoća previše posla. Stavi danas neku dragu vinilku kao posvetu njenom povratku, spusti iglu, zatvori oči i samo pleši, pleši, pleši.
defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2