Skip to main content
  • 25.03.2024.

Brže, snažnije i tvrđe – DJ-evi na Ultri otkrili glazbeni smjer 2024.

Miami Music Week je kulminirao još jednim izdanjem Ultra Music Festivala s kojim je otvorena festivalska sezona.

Piše: 

Ovogodišnje izdanje Ultra Music Festivala osim po glazbi, ostat će zapamćen po nevremenu. Prijetnja tornada, pa gromovi, kiša i jaki vjetrovi su prekinuli prvu večer Ultre u Miamiju te postavili veliki upitnik hoće li se festival uopće moći nastaviti. Usprkos lošim vremenskim prilikama te malo odgodu drugog dana, Ultra je dočekala izlazak sunca i privela uspješno privela 24. izdanje kraju, koje će zbog svojih okolnosti sigurno ostati zapamćeno.

Novitet kojeg je Ultra donijela u 2024. je live stream s još dvije pozornice, tako su partijaneri diljem svijeta imali priliku pratiti atmosferu i glazbu iz Miamija s Mainstagea, Worldwide stagea te dvije Resistance pozornice – Megastructure i The Cove. Što će naposljetku rezultirati još većim brojem objavljenih setova za naknadno preslušavanje.

U kojem smjeru ide elektornička glazba u 2024.?

Nakon što je prošle godine techno napokon zagrmio na mainstageu Ultre, ove godine nije bilo glazbenih iznenađenja po pitanju izvođača, ali je po pitanju zvuka.

Uz tradicionalni zvuk EDM-a koji prati velike pozornice mijenja svoj smjer. Ono što brojni partijaneri pamte kao EDM s početka 2010-ih, ovog puta je doziran na svega nekoliko hitova i akapela. Big room, big room/mainstage techno, dubstep, hard dance i trance, trap su obilježili veliku pozornicu u Bayfront parku, a u brojnim setovima moglo se čuti i pregršt drum ‘n’ bass traka, a posebice d’n’b dropova u mashupovima.

https://www.youtube.com/watch?v=w3zCxh-70Ms&t=11s

Osim što je drum ‘n’ bass bio ugodno iznenađenje Mainstagea, nekolicina d’n’b ikona je nastupilo na drugim pozornicama Ultra Music Festivala poput Andy C-ja, Chase & Statusa i Sub Focusa o čijim se setovima uvelike pričalo na internetu.

Resistance je ove godine bio bez Carl Coxa, ali Ultra se pobrinula da ništa manje ne bude zanimljivo na dvije pozornice posvećene house i techno glazbi te su tako osigurali brojne ekskluzivne nastupe koji su se proteklog tjedna mogli čuti samo u Bayfront parku.

Sami zvuk koji je drmao Resistance pozornice je bio na tragu prošlogodišnjih – melodic techno i hard techno. Pojedini DJ-evi poput Erica Prydza, Sashe i Johna Digweeda su donijeli progresivne note, a Dubfire i Ilario Alicante nešto probranije house i techno ritmove.

Možda najveće iznenađenje na samom festivalu je bilo stavljanje Klangkuenstler i njegov divlji industrijski. hard techno zvuk na Worldwide stage između drum ‘n’ bassa i dubstep DJ-eva.

Iz Miamija u svijet

Ultra sada pakira svoju mašineriju te kreću na put svijetom. Sljedeće inačice Ultra festivala su na repertoaru u Australiji, Koreji te Europi. Na splitskom Parku mladeži, Ultra Europe je na rasporedu od 12. do 14. srpnja, a prvi potvrđeni izvođači su Armin van Buuren, Adam Beyer, Boris Brejcha, Eric Prydz, Hardwell, Martin Garrix i Timmy Trumpet.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk