Skip to main content
  • Exit festival 2012
  • 13.07.2012.

EXIT – mjesto gdje sunce izlazi više puta (prvi dan)

 Živopisnija lokacija od one koja je sazidana na Petrovaradinu u Novom Sadu teško se može naći bilo gdje u Europi, a o posloženosti organizacije ovog festivala mnogi mogu samo učiti.

Naslovna foto

Exit festival 2012

Nevjerovatna se sreća probudi svaki put kad iznova na ulazu u Novi Sad ugledam zidove idealne glazbene države u kojoj je sve toliko posloženo i kako Novosađani vole reći „opušteno“. State of Exit je i moja država, tu se osjećam kao doma.

Nažalost u Novi Sad smo doputovali tek nešto prije 00.00h, baš u trenutku da stignemo čuti kako izvan zidova tvrđave odjekuje glas Beth Ditto iz grupe Gossip i otpjevušiti na putu do akreditacija njihovu najpoznatiju pjesmu.

Na putu prema smještaju dugogodišnji prijatelj iz Novog Sada mi reče da su se danima prije svi hoteli u potpunosti popunjeni, da se u gradu svaki dan prije početka Exita održavala razna promo događanja i koncerti, ali nažalost da su lokalci još uvijek pomalo rezerviraniji kad je u pitanju odlazak na Exit, kao da nisu svjesni koliko je nešto tako veliko zapravo ponos svih njih.

Duran Duran smo uspjeli na djelove pogledati  na lokalnoj televiziji kad smo stigli u naš smještaj, jer ta lokalna televizija kao njihov medijski pokrovitelj prenosi uživo cijeli Exit. Savršeno.

Kad smo se napokon uputili na tvrđavu oko 2h ujutro iznenadila sam se dok smo se penjali kako nema gužve, ali prvi dan je, četvrtak, svi su već puni energije na vrijeme stigli na headlinere, a i posljednjih godina sam dolazila petkom tako da se prava vreva očekuje večeras i naravno u subotu.

Spustili smo se ulazom kraj sata upravo u vrijeme kad se gomila s main stagea uputila u daljnje istraživanje bespuća koje tvrđava nudi, a mi smo malo zastali na Fusion stageu poslušati poljski Kamp!, jer su nas privukli zvukom, ali smo nedugo nakon toga otišli u Food Land u potragu za tokenima i osvježenjem koje i nije bilo baš osvježavajuće.

Na main staegu je u to vrijeme na pozornici već počeo „rokati“ Sub Focus. He says: „Sub“, we said:„Focus“, he says: „Sub“, we said:„Focus“. Pa redom bass, drum 'n'bass, dubstep, umiksan Prodigy koje u Srbiji obožavaju, pa malo laganica i opet sve iz početka.

Exit festival 2012

Nakon sasvim dovoljne doze bass glazbe kad je njegov set više prevagnuo u dubstep odlučili smo krenuti do Dance Arene. Za odličnu uvodnu večer stigli smo na Jaques Lu Konta, jednog od najboljih svjetskih producenta koji je svojim izborom glazbe ustrajao da nam pokaže što nam je tehnologija donijela u pozitvnom smislu.

A što nam je tehnologija donijela bilo je vidljivo i prilikom izmjene izvođača, jer dosad bi se na Dance Areni izmjenjivali izvođači bez prekida, a ove smo godine svjesni da svatko od njih radi na svojim „instrumentima“ pa su nastup glavne zvijezde prve večeri na Dance Areni  partijaneri prikratili pjevušeći i proizvodeći ritam.

Avicii je pak dozvan izvikivanjem njegova imena, pa iako nisam pretjerano ljubitelj „novih“ elektronskih zvukova i konstantnog dizanja ruku u zrak, moram priznati da je i bez mojih Avicii bez puno muke uspjevao održati većinu ruku u zraku. Premijestili smo se na tribine zbog boljeg pogleda i zore koja izranja iza brežuljaka u koje je utkana dance arena. Avicii ima pravo kad kaže da je vrijeme da se ljudi odmaknu od već izlizane „Levels“, jer on to radi puno bolje, naravno za mene na trenutke previše synth dionica i razvodnjenih vokala, te nezaobilaznih hitova, ali festivalski vrlo korektno. Uostalom vidjelo sa da Avicii zaista uživa i želi ugoditi publici zbog koje je uostalom tu.

Exit festival 2012

Na prvi izlazak sunca koji je obasjao gornji dio arene, spustili smo se u donji dio ispred stagea među šarenu publiku da bi se seksi gegali u ritmu starog house mačka Felix Da Housecata i zlatno-srebrenih animir dama na pozornici. Promjenom lokacije na razinu niže izlazak sunca po Dance areni smo doživjeli još tri puta, uživali smo u svakom novom obasjavanju, zadovoljni što smo opet tu. Umor nas je već pomalo počeo hvatati i da nije riječ o Brodinskom koji se nakon Felixa popeo na stage možda se ne bi više ni forsirali.

Mnoštvo stepenica koje vode i odvode iz Dance od ove godine završavaju odličnom novom green village chill zonom za odmor, a tu su i ostali noviteti kojima ćemo se večeras malo više pozabaviti.

Pred nama je tek početak avanture. Jučer je Exit posjetilo 30 000 posjetitelja, večeras ih se očekuje još više. Na putu prema tvrđavi šaljemo vam pozdrav s Exita!

 

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2