Skip to main content
  • hartera
  • 20.07.2012.

Hartera – prvi dan

U nekadašnjoj tvornici papira u Rijeci sinoć je otpočeo 8. po redu glazbeni festival Hartera koji  će potrajati sve do subote 21. srpnja.

Naslovna foto

hartera

Iako radni dan, četvrtak je uspio privući mnoštvo ljubitelja elektronske glazbe jer teško da je istinski poznavatelj elektronike mogao propustiti priliku uživanja u zvucima francuskog virtuoza Laurenta Garniera.  Kao izvrsno zagrijavanje poslužio je žestok i  plesno zadivljujuć nastup kanadskog kvarteta  Azari & III čija je energija natjerala ljude da se prepuste zaraznome grooveu te se na trenutke činilo da se nalazimo na kakvom njujorškome kvartovskome partyju u ilegali. Potpisnici jednog od najvećih prošlogodišnjih kluberskih hitova, "Hungry For The Power", koji je doduše poznatiji u remiksiranoj inačici Jamieja Jonesa, u nepuna dva sata svojim su baršunastim, senzualnošću natopljenim vokalima i pomno odabranim žestokim, basom nabijenim melodijama potvrdili kako njihova popularnost izazvana izvrsnim prvim i zasad jedinim albumom itekako ima pokrića.

hartera 2012

Nižući pjesmu za pjesmom,  ekscentrični su pjevači Fritz Helder i Starving Yet Full  odveli masu do stanja transa hipnotizirajući nas što svojim stasom, što svojim glasom. Raspojasanost, bombastičnost, nesputanost  pokreta vokalnog dvojca rijetko su kog ostavili ravnodušnim ili pak mirnih nogu te sa sigurnošću tvrdimo kako će Azari & III biti upamćen kao jedan od vrhunaca ovogodišnje Hartere.

Već zagrijanu masu do usijanja je odveo Laurent Garnier, jedan od pionira francuske techno i house scene koji već četvrt stoljeća diljem svijeta ljude vodi na višesatno putovanje kroz povijest elektronske glazbe. Puna četiri sata Garnier je uz potporu  Benjamina Ripperta i Stephanea "Scan X" Drija, koji zajedno s njim  čine kolektiv/koncept L.B.S. – Live Booth Sessions ili Loud Bass & Samples, držao publiku u plesnom ludilu izazivajući u istinskih plesača špicu za špicom.   Garnier je u svoj set ukomponirao svoje znane klasike "Acid Eiffel" i "The Man With The Red Face", osmijehe je izmamila i trenutna uspješnica "Jacques in the Box",  a prošaravši  ga old school  acid housem, disco melodijama ili pak profinjenim jazzom Garnier je opravdao  status vrhunskog  poznavatelja i stvaratelja kvalitetne elektronske glazbe koji ne mari za žanrovske odrednice već se vodi ritmičnošću i melodioznošću.

hartera14

Uspostavljajući intimni , skoro pa klupski ugođaj svojom razigranom svirkom, tijekom koje nije skidao smiješak lica ne skrivajući zadovoljstvo da je našao odlične partnere u plesu, Garnier će biti ime koje će se izgovarati ozarena lica jer priuštio nam jedan od onih partyja koji  se usijeku u pamćenje za cijeli život.

hartera15

Plesna, znojna  groznica obilježila je prvi dan Hartere, a ništa drugačije neće biti ni u petak kada na scenu kroče velikani islandske elektro scene GusGus koji će predstaviti svoj najnoviji album "Arabian Horse" koji je pokupio lovorike i od strane kritike i od strane publike, a na svoje će doći i ljubitelji alternativnije elektronike socijalno angažiranog predznaka jer na glavnoj pozornici nastupa Asian Dub Foundation Sound System.

Fotogalerija: Prvi dan

sea star mobile
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2