Skip to main content
  • hartera2012
  • 21.07.2012.

Hartera – Techno ima dušu (drugi dan)

Drugi, a ujedno i središnji, dan glazbenog festivala Hartera očekivano je obilježio briljantan nastup islandskog elektronskog benda GusGus koji su svojom skoro dvosatnom izvedbom publiku bacili u stanje transa.

Naslovna foto

hartera2012

Djelujući već 17 godina na itekako bogatoj islandskoj glazbenoj sceni, bend  je svojim drugim gostovanjem u Hrvatskoj zorno dočarao zašto spadaju u sam vrh elektronske glazbe.  Kombinirajući nešto mekši techno, često protkan zaraznim pop melodijama, i deep house s tekstovima koji sažeto, a samim time i snažno izražavaju raznolike ljudske emocije GusGusovci su ispričali priču u kojoj se svi prepoznaju i strastveno joj se odaju ne štedeći ni noge ni grla pritom.

Stephan Stephensen ili President Bongo i Biggie Viera dvojac su koji su majstorski vladali eklektičnom glazbenom podlogom stvarajući odlično polazište za priču koju su strastveno i tijelom i glasom ispripovijedali glavni vokalist Daníel Ágúst Haraldsson te pridruženi član Högni Egilsson dok su posjetitelji Hartere ostali uskraćeni za nastup pjevačice Urður Hákonardóttir. Iako u nepotpunoj postavi,  to nije imalo utjecalo na  euforiju koja je započela sada već amblematskom pjesmom "Add This Song" preko "Davida" pa sve do najvećih uspješnica s novog albuma "Arabian Horse" kao što su "Deep Inside", "Over", "Magnified Love" te naravno nezaobilazne naslovne pjesme "Arabian Horse" koja je i zaslužna što je GusGus postalo poznatije ime i širim masama.

Nesputano se predavajući zanosnome ritmu, Högni, dubokog i moćnog glasa, i Daniel, nježnog i senzualnog glasa, priuštili su užarenoj masi ekstazu krcatu emocijama i žestokim beatovima dokazavši kako su Nordijci itekako vrele krvi. Posebnu je poslasticu publici priredio President Bongo  koji je šepureći svoje savršeno isklesano tijelo techno vikinga po pozornici otpjevao jednu od erotičnijih pjesama GusGusa, "Lovemachine", ne libeći se pritom izazovnih poza i pogleda koji su zasigurno usplahirila brojna srca. GusGus islandski su gejzir čija erupcija nikog nije ostavila hladnim jer  eklatantan primjer su  kako techno ima dušu i da, ma koliko to srcedrapateljno zvučalo, dira u dušu.

Prije GusGusovaca  glavnom su pozornicom Hartere vladali  Asian Dub Foundation Sound System koji čine live nastup i DJ set uz pratnju MC dvojca i tako u dvoranu doveli nabrijan, žestok ritam  drum'n'bassa, reggaea i neizostavnog punka koji tjera na gibanje, a često i mahanje kosom.

Čast da zatvori drugi dan pripala je Francuzu Gesaffelsteinu koji slovi za trenutno najveću zvijezdu francuske elektronske scene, a razloge zašto čuli smo i sami u furioznom setu koji nije posustajao u dinamičnosti ni trena. Pravog imena Mike Levy do ranih je jutarnjih sati nizao svoje nabrijane trake ne dajući plesačima ni sekundu predaha držeći ih zatočenima u svome svijetu plesnog, a opet mračnog, debelim bassom natopljenim  electro-techna. Momak u bijeloj košulji i crnome sakou  tako je potpuno savršeno skončao hipnotičko putovanje techno dubinama i visinama u kojima se ama baš svatko mogao pronaći.

Treći, ujedno i završni, dan Hartere na scenu donosi Ramba Amadeusa i Damira Avdića što i nisu imena koja bi privukla ljubitelje elektronike, ali čiji će nastupi zasigurno usrećiti posjetitelje ovogodišnjeg festivala.

Fotogalerija: Prvi dan, drugi dan

sonus 2
brejcha 1
Vezani članci
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
dobar house mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju