Skip to main content
  • 8.06.2022.

LMF je potvrdio da Zagreb ima briljantnu festivalsku budućnost

Prošle godine krajem ljeta, a ove godine i prije kalendarskog početka ljeta održao se LMF Festival

Piše: 

Festival koji slavi slobodu glazbe je još jednom na Jarunu otvorio svoja vrata i kroz tri dana primio na tisuće posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i regije kako bi uživali u eminentnim elektroničkim imenima. Na dvjema festivalskim pozornicama nastupilo je više od 40 izvođača u 36 sati festivalskog programa.

Već nekako tradicionalno za festivale, koji su se održali ove godine, kiša je morala okupati partijanere barem jedan dan. Tako je bilo i na LMF Festivalu, koji nije ostao imun od kiše, ali to nije spriječilo plesače, već im je stvorilo dodatni ambijent za prvu festivalsku večer.

36 sati festivalskog programa je krenulo s pobjednicima LMF-ovog natječaja za DJ-eve koji su dobili svoje mjesto da otvore glavnu festivalsku pozornicu. Iza njih su slijedile domaće snage, a finiš večeri je bio prepušten headlinerima. To je bio trodnevni recept Let The Music Be Free Festivala.

Osim kiše, petak večer je obilježila koja je sa svojim deep house zvukom u terminu zalaska sunca uz laganu kišu napravila atmosferu za pamćenje. Drugu godinu zaredom na Jarun se vratio Eli Brown koji je donio house ritmove iz Velike Britanije. Već dobro zagrijanu publiku su preuzeli još jedni Britanci koji su dobro poznati i rado viđeni Hrvatskoj publici – Solardo. Mančesterski duo je rasplesao publiku do kraja sa svojim prepoznatljivim tech-house zvukom te tako najavio što se od njih može očekivati krajem ljeta kada u Dubrovnik dovedu svoj vlastiti festival “Higher”. Ne umorni partijaneri prvog dana su bili ispraćeni s progresivnim zvukovima do ranih jutarnjih sati uz Miss Monique. Dok je mainstage bio u znaku housea, na drugoj festivalskoj pozornici su se mogli čuti zvukovi techna, kako od domaće postave, tako i od gostujućih imena kao Technasia.

Drugog dana festivala, kišu je zamijenilo sunce i visoke temperature, što je značilo da su kapa i naočale bili neizostavni odjevni predmeti na festivalu. Nakon što su domaći momci zagrijali publiku, na red su došli Phil&Derek koji stoje iza dobro poznatog glazbenog projekta Cercle. Osim što znaju organizirati vrhunske partije na ekskluzivnim i atraktivnim lokacijama, Zagrebačkoj publici su potvrdili da znaju odlično selektirati i glazbu. Čovjek ispod doktorske maske za vrijeme kuge, Claptone se još jednom vratio u Hrvatsku sa svojim prepoznatljivim klupskim zvukom. Aktualni hitovi kako elektroničke tako i pop glazbe u house remixima našli su se u setu njemačkog DJ-a i producenta. Okret za 180 u zvuku publika je doživjela sa setom Stelle Bossi koja je pojačala tempo i BPM s hard techno zvukom. Naravno osim tvrdog zvuka, set je obilježen njenim neizostavnim sunčanim naočalama i plesom. Iako je festival imao veliki broj headlinera, ako ćemo gledati po odazivu publike, reakcijama i energijom, broj jedan za posjetitelje ovogodišnjeg izdanja LMFa su definitivno ukrajinski duo – ARTBAT. Dvosatno progresivno glazbeno putovanje s manjim izletima u druge tvrđe zvukove je totalno izludilo publiku. Sve riječi su suvišne, a na sreću svih koji su propustili traženi ukrajinski duo, imaju nekoliko popravnih ispita ove godine, jer nam se ponovno vraćaju kako na obalu, tako i u regiju.

Finiš festivala je bio u znaku nešto komercijalnih house imena, ali ništa manje atraktivnih ili zanimljivih. Gorgon City široj publici inače poznat po svojim radijskim hitovima, na Jarun je stigao sa svojim festivalskim zvukom koji se odlično ukomponirano u večer. Za one koji su došli zbog radijskih hitova kao Imagination, nisu ostali razočarani, ali su ga imali priliku čuti u drugačijem ruhu. Rebuke ili ti ga “The Rave Ringmaster” kako ga je Resident Advisor nazvao je preuzeo mainstage i opravdao svoj nadimak. Ugodno iznenađenje Rebukeovog seta su bile dvije “bigroom techno” stvari, koje su imale svoju premijeru na Ultri u Miamiju od strane Hardwella, a izgledno je da ćemo ih slušati sve češće i češće. Posljednji headliner koji je nastupio na LMFu je bio Fisher. Iako neki partijaneri prema njemu imaju stereotip, zbog Losing Ita s kojom je dostigao svjetsku slavu i tech-house zvuka, australski DJ i producent je na Jarunu pokazao da je stereotip neopravdan. Njegov set je zapravo bio kulminacija cijelog vikenda, a kroz dva sata seta osim svojih prepoznatljivih hitova, prisjetio je publiku i na neke bezvremenske house hitove. Zatvaranje mainstagea, a samim time i festivala je pripalo DJ Jocku, kojem je to bio drugi set dana jer je nešto ranije zatvorio i drugu festivalsku pozornicu.

Drugo izdanje LMF Festivala je obilježeno i vrhunskom produkcijom, kao iz zanimljivim dizajnom mainstagea, a što nas čeka u budućnosti od samog festivala tek ćemo saznati. No jedno je sigurno, osim festivala na Jadranskoj obali, dobili smo i obećavajući elektronički festival u glavnome gradu.

brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2