Skip to main content
  • 8.04.2019.

Dave Clarke – Old school techno anarhija na Projectu Vojarna

Project Vojarna ove godine postaje dvodnevni Open Air koji će se održati 26. i 27. srpnja u bivšoj šibenskoj vojarni Bribirski knezovi.

Piše: 


Upravo saznajemo da je headliner prvog dana 26.07. barun techna Dave Clarke, dok drugi dan 27.07. kako smo već ranije pisali predvodi heroina njemačke scene Monika Kruse. Nikada nisi više ti no kada se trudiš i stvaraš. Ono što radiš tada nije samo posao već ga nazivaš projektom, u značenju da uzima čitavog tebe i da mu jednako tako daješ najbolje što imaš.

Upravo ovim ljubavima i predanosti Šibenik je 2016. zaživio novim elektroničkim životom uz Project Vojarna koji je već u prvoj rundi finog teaser ovoda za Moondance okupio 1000 duša. Bribirski knezovi davno su odknezovali svoje i sada jedno drugo plemstvo vojni prostor uzima za sasvim druge svrhe, glazbe, plesa samoekspresije i pacifističke egzoduse iz svakodnevnog.

Pa u podršci i pod sigurnom rukom glazbene udruge ECHO (Stjepan Petrović) i Decoded Recordsa (Edin Cipurković) najposjećeniji punkt Šibensko-kninskih i inih plesača, dan prije no što na binu stane njemačka altruistična matrona techna Monika Kruse, headliner 26. srpnja biti će nitko drugi do Dave Clarke.

Ako brojiš godine na planetu u dvoznamenkastim ciframa i bilo koji dio tvoje osobe je beznadno zaljubljen u silovitu ispravnost elektronike Dave Clarke jedan je od onih koji zaslužuje zasebni pijedestal u tvojim mokrim party snovima. Anarhist do kosti, s punkom na izvoru sebe, Dave nikada nije radio stvari na način na koji je to primjereno i uobičajeno. Sasvim svoj, sasvim tvoj, autor je 14 godina iščekivanog albuma "The Desecration of Desire" za koji sam kaže da iako su prethodna dva albuma djelovala kao da je sklapao kolekcije, ovaj novi nešto sasvim osobnije, više kao narativ, knjiga i kronologija puna moćnih tamnih tekstova koji punktuiraju glazbeni element.

Od Savages, preko Idles pa sve do Bauhausa ovo je intenzivniji i siroviji zvuk koji boji setove gospodina Clarkea, posljednjih godina dosta više usmjerenih na zamišljenije introspekcije. U Brightonu rođeni, sada trenutno ponosni stanovnik liberalnog umjetničkog raja Amsterdama, tip je koji je pobjegao od kuće, spavao po autima i parkovima i radio u prodavaonicama cipela da bi mogao preživjeti do naredne gaže. Podredio je sve glazbi – namjerno iz nezadržive želje i slučajno kao introvert i "Lovac u Žitu" melankolični introvert.

No došla je i 1990. i prvo izdanje na XL labelu koji je taman u orbitu lansirao i The Prodigy i sve ono što nije imao smisla do tada spojilo se i eksplodiralo. "Barun (ne knez) Techna", kako ga je nazvao pokojni BBC Radio DJ John Peel, iskusan je arhitekt techna i electra koji sasvim jasno u setove ugrađuje i hip-hop trikove. Pa od bezimenih klubova znojnih zidova o najvećih svjetskih bina, Dave je odavno odlučio da je "trendy" najmanji zajednički nazivnik, i nastavlja u trećem desetljeću karijere i dalje jasno stajati kao znak pobune i anarhije svemu što se preda osrednjosti.

Dave Clarke ne svira techno, on ga živi.

Ranograbilice su odavno razgrabljene kao i sestre im dvodnevnih Blind Tickets, a nova runda u prodaji je od danas 8.4. pa skokni na Adriaticket. No, do tada slobodno uhodi Davea kao sjena ovdje i ne zaboravi si ubaciti malo pobune u dane. Nije sve što je uobičajeno ispravno, niti je sve neispravno uvijek krivo. Normala je samo točka gledišta. Vidimo se u Šibeniku. Vojarna čeka.

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk