Skip to main content

Electric Halloween pod paskom Moondance Festivala!

U svijetu slavnih, poznatih, viđenih i konsenzualno prihvaćenih kao sjajnih, s razlogom ili bez njega, nisi u "tko je tko" sve dok nemaš profesionalnog uhodu.

Piše: 


Jedan od ovih superstarova upravo je tvoj planet, dok sporednu ulogu stalkera par exellence stelarno preuzima, od početka brojanja vremena joj prisutan, Mjesec.

Opskuran, mračan, tema pjesama, priča, legendi, iluzija animizama, božanstava, štovan, onaj kojeg se bojiš, od kojeg zazireš, koji pogoduje transformaciji vukodlačenja i somnambulizmu svekolikih nesaničara, esencijalni element čaranja na kojeg zavijaš kada ti tijelo bridi od napora da se ponašaš kao funkcionalni civilizirani član društva, Mjesec je svoje inspirativne aluzije posudio i najboljem noćnom plesnjaku kojeg voliš i štuješ već godinama pod imenom Moondance Festival.

Pa tko bolji da ovaj opskurni potencijal osobnog nam satelita prebaci na jezovita naličja najstrašnijeg dana godine. Znaš ono kada si bio malen i kada su ti rekli da si morbidan kada mamu pitaš neobična pitanja tipa "Ako režeš nekoga skalpelom trebaš li pritisnuti ili samo klizi?", kada si gledao Bubimira i derao se njegovo ime tri puta i u dječjem umu nisi vidio neobičnu neprilagođenost obitelji Adams. Svim ovim monstruoznim mračnim inklinacijama, koje svojim postojanjem kao suprotnosti i protuteže daju legitimitet svjetlu, jednom godišnje se dozvoljava da žive i to baš na Halloween, posljednjeg dana mjeseca listopada.

I tako dok pauci pletu mreže, dok se krila šišmiša suše do optimalne konzistencije za lonac, dok duhovi lutaju grobljima u potrazi za rješavanjem neriješenog, sve ono mračno, zakučasto, onostrano, što graniči s paranojom i ludilom, balansira na niti razapetoj između jave i sna bliži se katarzi na podiju splitskog kluba Central na Electric Haloween partyju, kao reprizi spektakularne kolektivne plesne dekadencije prije 5 godina s 1500 osuđenih duša na Gripama (znaš da ideš na donji kat – svi smo za nešto krivi).

Misliš li da je lako čitave godine biti čudovište iz ormara ili ispod kreveta, stajati u mraku sobe i gledati u žive kako spavaju, pokušati se manifestirati pomicanjem stolica i rušenjem knjiga s polica, živjeti od toga da neslućenim prolaznicima sišeš krv prije nego nestaneš u noć ili koliki je Kasko na metle?  No jedna noć u godini putem zova svijeća koje trepere u bundevama kanalizira sve ove demonske utvare, prikaze, duhove, monstrume i nakaze na ulice, propelira ih preko zida koji odvaja opskurno od uobičajenog i na jednu noć svijet živih i mrtvih se isprepliće otvaranjem portala za egzorcizam plesom u 23 sata s posljednjom pomasti na flooru u 7 ujutro.

Kako kiseline najbolje čiste kosti jedino je prikladno da u goste premijerno na hrvatsko tlo stupa diva techna zakiseljenog reskim acid zvukom i prikladno zlokobnog aliasa Bloody Mary  (Ovum, Dame Music / Berlin). Kapajući životnom tekućinom ova Mary nije uspjela preko noći nego je uložila suze znoj, i dakako krv, težim putem isključivo kroz kvalitetnu glazbu. Sada stanovnica najtechno grada ikada, Berlina, ova rođena Francuskinja stupila je u glazbeno jašući brid new wavea da bi techno uzrokovao ljubav na prvi ton, uz priležnicu glatkih vinilnih krugova. Prva ozbiljna gaža bila je u klubu Studio 88 na jugu Francuske, da bi je 2005. odvela na avion za Berlin. Želiš li čistu silu ideš ravno na izvor. Puritanka vinila također je i idejna i zakonska majka Dame-Music labela na kojem uz nju izdaju i internacionalno potvrđeni upalama mišića Boo Williams, Alexander, Innerspace Halflife, Alex Boman i The Analogue Cops, a ona sama također potpis je nedavno stavila i na ugovor s kultnim Ovum Recordsom u vlasništvu Josha Winka.
{youtube}MGf8zWee9h8{/youtube}

Podrška okrvavljenoj Mary bit će i nekoliko elektroničkih vještaka, noćnih šišmiša ekolokacije struje i ritma. Uz impresivnu koreografiju, scenografiju, vizualne oblizeke videoprojekcija i stravično grozomorno, u rangu horor filma A produkcije, dobrog body painta dvoje najstrašnije zakrabuljenih dobit će i po dvije ulaznice za Moondance Festival 2018 i dvije Moondance Records ploče kako bi se nabrijali za novi ples pod Mjesečinom.

FB Event: Electric Halloween @ Central The Club

Pa dok puni lineup ne sjedne u utor stvarnoga, u sasvim nestvarno realnim digitalijama skokni na karte po cijeni od 80 kn u sustav Ticketshopa ovdje ili pak na bilo koje od fizičkih prodajnih mjesta ovdje… ili perverzno uhodi Bloody Mary na Resident Advisoru ili Mixcloudu.

I jedan savjet kada 31. listopada stigneš u Central i osjetiš demonske natruhe u predponoćnom zraku – drži se svjetla, za sve ono izgubljeno u mračnim kutevima kluba, za propale, otete, razapete i proklete ne odgovaramo. Kažu ljudi da su u mraku velike oči…. one su takve s razlogom.

brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web