Skip to main content

Otvaranje pete sezone riječke Crkve. Amen!

Tamo u rijeci u Ružićevoj kućnoga broja pribrojenih duplića jedanaestica stoji jedna Crkva. Njena hodočašća i mise dakako su sveta svima onima koji priznaju samo božanstva glazbe i plesa, a sklopljene ruke ne mole oprost već se sljubljuju u pljesak za oslobođenje svega zarobljenog u statici svakodnevice

Piše: 

Tvoja pričest je užitak, tvoja pokora da ne radi 24/7, no sve epifanije ikada dogodile su se na flooru. Pa na broju 22 stiže i mistična petica, nova sezona pred zvučnicima, nova jesen dragosti, novi val dobrih, i velikih, i malih, i domaćih, i stranih, no sabranih s ciljem tebe i elektroničkog.

Elektronička kongregacija okuplja se na otvaranju nove runde 29. rujna da spere sa sebe sve grijehe prošlosti vibracijom sadašnjosti, a petu sezonu opisuju numerološkim svojstvima broja 5. Pa sami crkvenjaci kažu:

"Širenje, ekspanzija, dinamičnost, izražena čulnost, ekscentričnost, nepostojanost pa i promjenjivost su osnovne osobine koje se pripisuju simbolici broja pet. U njemu vidimo najjasniju sliku nepredvidivosti, različitosti i nepresušne potrebe za slobodom.  Za broj 5 se s punim pravom može reći da je (na svim životnim poljima) oličenje atraktivnosti, impulzivnosti i radoznalosti. Ovaj broj želi da doživi sve što život ima da pruži, i uživa da ga ljudi prepoznaju kao onog koji proširuje vidike. Zato smo odlučili prvu noć i cijelu petu sezonu posvetiti upravo ovim vrijednostima. U noći otvorenja povjerenje dajemo ljudima koji su svojim radom i stvaranjem učinili svijet puno ljepšim mjestom."

I tako ovi pokretači i protresači svijeta, puteva i stopala dolaze u pokeru koji line Aril Brikha, Kristijan Molnar, Mark Ash i Boo Dale.

Internacionalno iransko-švedski prsti Arila Brikhe rođeni su pod iranskim nebom, a sada poštu primaju u posvojenoj domovini Švedske. Stari Atari na ivici rađanja elektronike, jedan san i samostalni eksperimenti sa sintetičkim zvukom rezultirali su stvaranjem vlastitog zvuka. Sa šesnaest je već bio nepovratno zaljubljen u elektroničko i prijatelji kojima je dao da poslušaju neke od prvih tonova oduševljeno ga obavještavaju da ovo što radi ima ime i da se zove detroitski techno. Uskoro dolazi u kontakt sa snimkama Roberta Hooda i Berlin's Basic Channela. Švedske izdavačke kuće Dankla, Plump i Placktown počele su sabirati njegove stvari u svoje redove. No Brikha nije bio onaj kojeg je baš tako lako smjestiti pa je "Grove la Chord EP" iz 1998. u potpunosti ignorirao žanrovske kutije. Traka koja je trebala imati sporednu ulogu na B strani ploče procurila je do stručnog uha Derricka Maya i Fragile Records odjednom izdaje "The Art of Vengance EP". Sve ostalo je, kako ekipa kaže, povijest.

Kristijan Molnar beogradski je gost za pultom Crkve. Stvarni izazivač prve brade Balkana ujedno je i majstor all-nightera koji kreće svoj CV pisati tonom 2006. Bivši rukometaš, tada znanju nastrojeni akademik, ipak je sliv svojih ljubavi pronašao u glazbi. Ako si koji puta upalio radio i čuo ugodan ton radijske emisije Christalization, i ovdje također kažeš hvala Kristijanu koji dane i noći prekapa nove zvukove ne bi li tvojem čekiću nakovnju i stremenu bili servirani na izvolite. Pa od lijenih traka, emocionalnih putanja nježnoga do hiper brzog BPM-štva pronaći ćeš ga kako voli sve od melodičnog techna i NYC house-a preko disca, soula sve do modernog vala.

Jedan od veterana, stare garde brzoga oka i iskusnog prsta, Mark Ash gradi svoju priču od davne 1994. Da, tada si još urlao ljudima da se skinu s telefona kako bi implementirao pužje spore internet brzine i sanjao pištanja i zujanja veze koja se možda uspostavi, možda ne. Instinkti i znanje vodili su ga po ssvim većim klubovima zemlje, a radio medij ga poznaje kao voditelja genijalnih emisija kao što su Arbassential, Motorka i Balance podcast. No ono za što si Marku zasigurno zahvalan jest otvaranje prve trgovine za DJ-e u Rijeci – Muzikum Record Store – gdje je čitava jedna generacija odrasla na njegovoj selekciji najboljih ploča, dok je Balance projekt s Lemonom postao sinonim izvrsnosti regionalnih elektroničkih evenata.

Iza aliasa Boo Dale krije se Dražen Baljak. Jednom Boo Dala, uvijek Boo Dala no kako li se samo takvi bolje zabavljaju, ne shvaćajući ni sebe niti svijet oko sebe strašno ozbiljnim mjestom. Ovaj u Rijeci bazirani DJ na sceni je od 2001. a ostat ćeš zapanjen vidiš li ga ikada s gitarom u rukama i ako ga se sjećaš kao gitarista LET 3-a dobro ga se sjećaš. Pa kada gitara sretne Technics MK2 stvari se mijenjaju i s kolegom Fryerom stvara nove fuzije zvuka još prije no što je to postalo cool. Nakon uspješnih projekata po zagrebačkim klubovima uskoro postaju dio Freqency Crew-a u zagrebačkom klubu Točkica, kao i rezidenti riječkog Fun Academyja i Boogalooa. Nakon svirki u golemim klubovima i rada u pozadini organizacije festivala, Boo Dale se ujedno uhvatio i radio showa Body Jack FM, a u Rijeci je revitaliziran event s početka glazbenog puta Klackanje.

Pa klac simo, klac tamo i dođi do Crkve gdje te čekaju Pax.Amor.Unitas. Respectus (aka za sve koji na misi nisu bili neko vrijeme  – Mir. Ljubav. Jedinstvo. Poštovanje).

[Event]
 

sonus 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web