Skip to main content
  • 12.02.2020.

Split za ljubav, karneval i house – Love Carnival 2020

Kada se dvojke spoje u datumu isključivo s kolegama im poništene neutralnosti nula, vrijeme je za magiju, za ljubav i karneval, vrijeme je za Love Carnival Rave 2020.

Piše: 


Beskonačno mnogo pjesnika, pisaca i umjetnika svih grana pokušalo je ocrtati marginu ljubavi. Nema te menzure ili alatke kojom se može uhvatiti neuhvatljivo, no postoji nešto što joj je po intenzitetu emocije sasvim blisko – glazba.

Pa pod maskom ljubavi glazbe i karnevalesknih urona u otklon od ozbiljnosti postojanja, koji pruža komično olakšanje hedonizma i satire karnevala, 22.veljače splitski klub Central još jednom stoji kao nezamjenjivi fokus centriranja gušta kada periferija životnih svakodnevnosti postane previše.

Love Carnival Rave 2020, usidren na Peristilu do njegova gašenja, mahnito raste u posljednjih 5 godina i do sada smo plesali s preko 40 imena lokalne i globalne glazbene scene. Ovoga puta, od sata prije ponoćne ure do 5 ujutro, razmata zastave housea uz pokoju meku techno ekskurziju, a noć u Centralu nosi jednako centralan lik pariške house scene sasvim sonično prikladno imena – DJ Sonic.

Bila je to 1990. kada je, sada 30 godina mlađi (još se navikavamo na ovu 2020. točku na vremenskoj traci) DJ Sonic započeo vrtiti prve trake po malim pariškim klubovima i mračnim underground raveovima. To je još bila era bolno sporog Interneta, flyera koji je putovao iz ruke u ruku ili informacije o partiju od usta do uha.

Prije prevlasti digitalnog radio je bio kralj i logična putanja glazbene ljubavi Sonica je odvela na poznati pariški FG radio gdje je vodio izuzetno slušani Chill Out Show. Uši su se okrenule u njegovu smjeru i donijele mu titulu najpoznatijeg DJ-a pod Eiffelom, s više predanih slušaoca od gospodina Garniera kojega vjerojatno sada gledaš u mentalnoj slici prvog pulta Pariza.

Sonic je našao magično križište i pod utjecajem klica housea s ulica New Yorka, Chicaga i ranog detroitskog techna nastaju originalni, mesnati, teksturirano bogati house setovi koji otvaraju vrata i bine najprestižnijih klubova i festivala kao što su Mayday 5” (Njemačka), “Womb” (Tokyo), “Limelight” (New York), “Jet Set Club” (Moskva), “Bliss” (St – Marteen), “ Nikki Beach” (St – Barth), “Bar City” (Hong Kong), “Mad” (Švicarska), “Sircus Rave” (Kanada), “Mecca” (Prag), “Aquarius” (Hrvatska), “Privilège” (Ibiza)… i u najboljim pariškim klubovima ko što su  “Elysée Montmartre”, “Bataclan”, “L’Etoile”, “Manray”, “Rex Club”, “Queen”, “Folie’s Pigalle”, “Redlight”, “Bains Douches”, “Studio 287”…

Da si (ako si) bio u kuži housea 1994. nije ti promakao ni mega label Omnisonus pod Sonicovom paskom koji je ostao upamćen po nekima od najboljih house izdanja ikada s religiozno predanom bazom fanova i astronomskim Discogs iznosima. DJ Sonic sam u zvučno je pustio preko 40 originalnih singlova na značajnim labelima te umočio vještinu i u filmsku glazbu.

U suradnji s redateljem Marcom Carom nastaje glazba za "Delicatessen" i "The City of Lost Children", a rijetko koji glazbenik se može pohvaliti i suradnjom s NASA-om, koja je za "Cosmophonic First Flight", kasnije licencirane od Rambling Recordsa (Japan) i Le Maquisa (Francuska), ustupila snimke i video materijale letova u svemir.

Daleko od zvijezda i mnogo bliže tlu, za nas mnogo godina kasnije, u kozmičkom mjerilu samo treptaj oko od prvog nastupa u Hrvatskoj pod krilom Omega Ritam događanja '97,  DJ Sonic se vraća, a za pultom u podršku stoje otac Alfa i Omega Ritma, Pero FullHouse.

Peru slobodno možeš smatrati domaćim glazbenim odgajateljem generacija koji je kroz zvuk detroitskog techna evoluirao u suvremeni house s organskim primjesama, dok je pod aliasom Skeptik oslobodio svoju mračnu i eksperimentalnu stranu. Na Love Carnival Rave će svojom house selekcijom društvo praviti ovom francuskom house pioniru.

Pridružuje mu se i elektronička dama Yelle, jedna od najdugovječnijih ženskih ruku za splitskim putevima. Još uvijek znatiželjna kao prvoga dana, vječno je u potrazi za novom glazbom koja se bešavno spaja sa starim klasicima techna i housea. U osnoj simetriji ova dva pola, negdje na ivici preklapanja i devijacije, javlja se nova glazbena istina.

Da negdje budeš trebaš prvo upasti pa po svoje upadnice skokni u TicketShop ovdje ili potraži karte na svim prodajnim mjestima sustava Ticketshop u Splitu: Croatia Records, Tisak Media City Centar, Dancing Bear, CroFanshop….

Malo neozbiljnosti, glazbe, ljubavi je sve što nam ponekad treba da život izgleda sasvim drugačije.

Dobro nam došli na Love Carnival Rave 2020.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Splitski Krnjeval 2020 (@lovecarnival.split.croatia)

defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk