Skip to main content
  • 5.03.2019.

Full Ferry: Oduvijek sam htio napraviti stvar s Dvornikom – i uspio sam

Reče Full Ferry s rečenicom domaćeg kralja funka Dine Dvornika na umu: "To je snimljeno na dva kanala, ono, slučajno sam ja to napravio, snimljeno je, ovaj, na trakašu – na magnetofonu, onda sam ja rekao, daj da probam nešto od toga napraviti… i uspio sam!"

Piše: 


Full Ferry je zaista oduvijek želio svoju estetiku upariti s Dininim dance, house, funky buđenjem domaće publike na prelasku tisućljeća i digitalna era omogućila mu je upravo ovo.  Za života Dino je bio inovator, uvijek toliko izvan centra običnog da je načinio svoj vlastiti novi centar restrukturiranja domaćeg glazbenog naličja. U karijeri je ostavio mnoge suradnje koje ne blijede ni pred današnjim uhom poput „Jače, manijače“, „Zašto praviš slona od mene“, „Ti si mi u mislima“, „Nadahnuće“… Manijak nastavlja i dalje biti nadahnuće novijoj generaciji glazbenika, pa tako nastaje i posthumna suradnja Full Ferryja jednostavno, nepretenciozno i iskreno nazvana "Tribute", koja u centralnom aranžmanu nosi Dinin citat izvučen iz Youtube intervjua.

Full Ferry je jedan Martin i onaj dio Drop Dopersa koji je stvorio megahit "Iš'o sam u Disko", da bi Drop Doperse danas nastavio kao solo projekt. Kao dio Drop Dopersa Full Ferry je također osvojio i Billboardov popis najboljih ikad remixeva Mariah Carey za pjesmu "Emotions" (Uz remixeve by Fedde Le Grand, Cyril Hann i DJ Q). Zatekao si ga dakako i u stvaranju sjajnog remixa pjesme "Jesen" Sare Renar, kao i "Sladak kao ti" pjesme. Dio je novog vala house i tech house svemira, a mogao si ga uhvatiti i pod aliasima Martin Bench, Criminal Bassline i Blue Dye. 

Inspiriran pogledom preko ramena unazad na house 80-ih i 90-ih, u fuziji sa suvremenim idejama i mogućnostima produkcije gdje se u jednom vrućem dugom poljupcu dodiruju sirovi bubanj, dobar groove, duboka teška bas linija, zarazni vokali i klasični sampleovi, u desetogodišnjoj karijeri za pultom držao je rezidencije zagrebačkog i zrćkog Aquariusa, dok trenutno drži uzde Noa Beach Kluba i Rocks Beach kluba za vrijeme Hideouta. Rezident je i na BSH eventima, te je također dio organizacije Vibra evenata ne kojima si do zore derao džonove u Tvornici i Klub. klubu, a slušali su ga svi od Opere i Revelina, preko Kalypsa pa do Sirupa.

Martin napominje kako je ovaj konkretni govorni sample za njega izuzetno značajan jer ulazi u sami korijen onoga kako je nastala glazba koju voli i stvara. Dino govori o iskonu "sempliranja", produkcijske tehnike koja je tako intenzivno ugrađena u elektroničku glazbu i specifično house. Napominje kako je "Tribute" prvi od niske singlova koji će tijekom ove godine izaći u domaću audiosferu, a sam "Tribute" službeno rođenje u svijet pod zastavama Aquarius Recordsa.

Riječima samog Ferryja "ljetna varijanta house pjesme koja je inspirirana Jadranom kao dijelom mediteranskog područja s dozom temperamenta i dišpeta :)". Za narednu rundu ritmova, zvijezde se slažu u predljetnoj središnjici svibnja. Pa ostani uštekan, stisni play, poslušaj, kimni glavom u znak poštovanja za Dinu i reci hvala Ferryju za "Tribute".

defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2