Skip to main content

15 najutjecajnijih techno labela prethodne dekade!

Internacionalni Mixmag krenuo je u potragu, jednu techno potragu najboljih i najutjecajnijih koja obuhvaća čitavu dekadu.


Odabir i glasanje za najkvalitetnije i najutjecajnije techno labele ostavljeni su na milost i nemilost onih zbog kojih labeli i nastaju. Nastavši od slušatelja i plesača za slušatelje baš iz ovog razloga naredna 15-ica nosi težinu kao koherentni presjek, sijedeći plodno desetljeće techna u kojem su se razvile nove niše, subžanrovi, novi pristupi i varijacije. Jedna od primordijalnih grana elektronike uvijek iznova ustaje iz plamena i pokazuje širinu spektra koju nosi repetitivno 4/4 srce. Pa u sažetku glasovanja Patricka Hintona slijedi 15 techno esencijalnih, a svoj glas i dalje možete dati ovdje.

1. 50WEAPONS

Jedne pijane noći u Manchesteru 2005. Modeskeletor je imao ideju da bi želio otvoriti label koji će izdati 50 prerada 50 Centovih stvari i ideja postaje realnost 2006. preradom hita "Just A Lil Bit". Sasvim nekonvencionalan početak jednog techno labela, ali narednih 10 godina na njemu nastaju neka od najboljih ostvarenja umjetnika poput Cosmin TRG-a, Sheda and Marcel Dettmanna, a 50. izdanje izašlo je 2016.
{youtube}BPFGOrwztlQ{/youtube}

2.BPitch Control

Ellen Alien je kao masivnu ideju iza BPitch Controla nosila uvijek otvorenost i imperativ stvaranja mjesta na kojem se umjetnici mogu izraziti i stvoriti široki stilistički spektar techna koji zalazi u čitavu lepezu atmosfera i emocija.

3. Clone

S masovnom količinom sublabela, Clone je u prethodnom desetljeću izrastao u jednu od najdominantnijih techno sila koja ne prestaje nadolijevati vatre na podij na tjednoj bazi, postajući pogon internacionalnih klupskih krvožilnih sistema. iako imena koje sugerira oponašanje, replicirati njegov uspjeh je gotovo nemoguće.

4. Cocoon

Neminovni član ljestvice svega onoga techno, pod vodstvom onoga koji je toliko dugo na sceni da ga čitava zajednica poznaje pod od milja danim nadimkom Papa Sven. Smiješno je i divan jer je istinito govoreći o čovjeku koji je podigao njemački techno, a na labelu redovno žive izdanja inovatora poput Legowelta ili Onur Özera kao i prekrasni serijal mixeva u kojem sudjeluje ekipa kao što su Ricardo Villalobos, Sonja Moonear, Richie Hawtin…
{youtube}gqswoZaxn8M{/youtube}

5. Drumcode

Razdoblje posljednjih10 godina bilo je ono izlaska na svjetlo gdje je techno iz podzemlja izašao pod strobo velikih festivala i klubova. Obično se ovim iskorakom nešto gubi no ne kada mu leđa čuvaju goleme zvijeri kao Adam Beyerov Drumcode zaglađujući porođajne boli prelaska iz podruma na stadione i bine.
{youtube}SmfsqocfXjY{/youtube}

6. Ilian Tape

Ovaj u Münchenu baziran label ostavio je iza sebe zavidno nasljeđe pogonjeno na gorivo progresivnih stavova i strasti suvlasnika Zenker Brothers, stvarajući putem distinktivnu nišu u kojoj se miješa mutna ambijentna nota i oštri zvuci spremni za podij.
{youtube}5qykdMOKkRI{/youtube}

7. M-Plant

Nanovo oživljeni label detroitskog domoroca Roberta Hooda koncentrira se na minimalni, spastički mutni techno kojeg je ujedno i pionir.
{youtube}THAQMduJ14k{/youtube}

8. Ostgut Ton

Berlin je neokrunjeni kralj europskog techna, a u epicentru stoje Berghain i Ostgut Ton label. Gotovo da nema rezidenta ili Ostgutovog umjetnika koji se nije uzdigao među najbolje svjetske glazbene selektore, dok zvuk labela simultano permeira klubove na svim kontinentima.
{youtube}5IrHzrg4qdQ{/youtube}

9. Planet E

Iz druge klijetke techno srca, Detroita, pod paskom pionira drugog vala Carla Craiga nastaje Planet E s ciljem da okupi najinspirativnije producente kao što su Kevin Saunderson, Stacey Pullen, Kenny Larkin…  Cilj je definirati i redefinirati bez straha od promjene i inovacije.
{youtube}41Cnwwbd9I4{/youtube}

10. Plus 8

Richie Hawtin i John Acquaviva drže status izumitelja i eksperimentatora s kojim se može mjerti rijetko tko u elektroničkom. Kroz more aliasa, kroz zanimanje za tehnološki aspekt opreme, zbog kojeg nastaju Final Scratch i mixeta PLAYdifferently Model 1, ova žeđ se preslikala i na label dva Kanađanina. Neobične metode izdavanja i istraživanje ujedno su postale i lokacija na kojoj je deadmau5 odlučio zagaziti u techno sa Testpilot projektom.
{youtube}2JjYcPW34E4{/youtube}

11. R&S

S diskografijom koja uključuje Aphex Twina i Joey Beltramov bezvremenski "Energy Flash" R&S je postao jedan od najznačajnijih labelova svih vremena kao i platforma za povratak Paula Templea , dok nastavlja potpisivati s umjetnicima koji operiraju samim marginama kao što su braća Tessela i MPIA 3.
{youtube}PuriyWZt9uM{/youtube}

12. Soma Quality Recordings

Nastao je iz glava Glasgowskog dua Slam, a energijom nabijena izdanja uredno se nalaze u samom vrhu svjetskih setova.

13. Transmat

Kao dijete jednoga kraka belevilške trojke, sjeda u samu techno srž. Derrick May okuplja oko sebe učenike iskonskog techna koji se utječu Transmatu kao inspirativnom sidru.
{youtube}uUw6IJhwPeE{/youtube}

14. Tresor

Kao jedno od najprepoznatljivijih imena dance glazbe svako izdanje postaje značajni event godišnjeg techno kalendara. Samo prethodne godine izdanja su uključivala Juan Atkinsa & Moritz Von Oswalda, Portera Ricksa, Mikea Parkera, Mønica, Zadiga i sjajn mix CD Objekta.

15. Underground Resistance

UR je label nastao na sirovoj energiji s detroitskih ulica na podlozi maskiranih lica, militantne estetike koja želi rez sa starim i ludo dobre bijesne glazbe.
{youtube}xIiqtRE0pYc{/youtube}

wls 20 mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sibold mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 desktop