Skip to main content

9 elektroničkih skandala 2015.!

Svakako, ovdje smo radi glazbe, ali kako glazba ne postoji negdje u eteru isključena iz društva, osobnosti i ustanova koje je stvaraju ukrštavanje koplja tu i tamo je neminovno.

 
Sve ono što stvara ljudski um po samoj definiciji ljudskog je sklono pogrešci, krivoj procjeni ili jednostavno nastaje kao rezultat nepromišljenih akcija, prevelikih ega, predugih jezika ili loših ideja. 
 
Pa kako je svaka godina obilježena nečime, 2015. ni po čemu nije iznimka, stoga za kratki presjek sočnosti i mali odmor od ozbiljnosti ponedjeljka zavali se u stolac i podsjetimo se na priče koje su tresle ove godine.
 
Deadmau5 je imao burnu godinu koja je završila napuštanjem Twittera i Facebooka zbog "idiota" prethodnog tjedna, ali kroz proteklih 12 mjeseci mogli smo ga mogli pratiti kroz sve od Deadmau5 The Musical eskpadae, preko više-milijunske tužbe bivšem labelu Play Records, kraja sudske sage s Disneyem oko korištenja lika i djela miša, preko redovnih Twitter ratova sa svima od Skrillexa do Madonne.

 
Slijedi potpuni crash EDM filma na blagajnama. Pokušaj filmske kapitalizacije na elektroničkoj kulturi, s Zackom Effronom u glavnoj ulozi, spektakularno je propao u kinima i We Are Your Friends je tako u prvom vikendu prikazivanja zaradio ni polovicu inicijalno utrošenog budžeta od 6 milijuna dolara za snimanje postavši četvrti najgore rangirani film ikada u kinematografskoj povijesti, kako je podijelio Box Office Mojo.

 
Otok koji na svojim leđima nosi golemi dio rave kulture, Ibiza, ove godine susreo se s velikom zvijeri ispucalih usana, sušom. Ibiza se vodom snabdijeva iz mreže podzemnih jezera i tri postrojenja za desalinizaciju koja morsku vodu pretvaraju u pitku, ali milijuni turista koji svake godine dolaze proplesati noći na Ibizi ostavili su svoj trag na ekosistemu. Postalo je tako kritično da je vlada Balearskog otočja u rujnu uvela stroge zakone proglasivši kritično sušno stanje. Kvaka je u tome da Ibiza živi od clubbinga, ali ista stvar koja omogućuje život ujedno i ubija otok.

 
Još jedna ružna mrlja na povijesti 2015. je preko 500 uhićenja u LA-ju za Halloween vikend na Hard day of the Deadu i Escapeu. Većina transgresivnih teenagera uhvaćena je zbog javnog opijanja i posjedovanja ili korištenja kontroliranih supstanci. S jedne strane je u redu paziti na one koji ne paze sami na sebe, ali s druge strane nema li policija zaista važnijeg posla od stavljanja lisica na petstotinjak plačljivih lica koja su se samo željela zabaviti.
 
Jedan od najistaknutijih skandala godine koji je odjeknuo medijskim poljanama je TomorrowWorldov kolosalni propust u prijevozu partijanera, koji su mokri i umorni spavali po podu u šumama. Iako je Woodstock bio organiziran od strane rasplesanih hippija ipak je bio organiziran bolje od postapokaliptičnog završetka TomorrowWorlda u kojem su Chattahoochee Hills pretvoreni u blatnu kaljužu uslijed neumornih kiša. Ograničivši pristup shuttleovima i taxijima koje zbog blata nisu puštali na lokaciju ostavili su desetke tisuća da spavaju na kartonskim kutijama na podu ili da s lokacije traže izlaz kroz mračne blatne šumske puteve. Službeno jedan od najvećih festivalskih failova ikada.

 
2015. će ujedno biti zapamćena kao godina ghost producer lova na vještice. Utvara ghost producinga pomolila je svoju ružnu glavu tjerajući na gorivo optužbi Mat Zoa i entuzijastičnog korisnika Twittera. Stvari su se usijale kada se na društvenim medijima pojavila fotografija popisa producenata i njihovih ghost polovica. Nitko nije bio pošteđen od Carnagea do Martina Garrixa. Čini se da je industrija samu sebe pokušala izvesti na pravi put i okrenuti leđa onima koji si u krila guraju tuđe perje.
 
SoundClud, koji je 10 godina već jedna od top platformi za preslušavanje i dijeljenje glazbe, do sada potpuno besplatno, pokrenuo je mašineriju monetizacije glazbe i on što je uslijedilo je bilo masovno micanje sadržaja i zabrane kada su čitavi outleti i labeli gubili kataloge, a neki umjetnici su eliminirani samo zato jer su … samplirali sami sebe. Tko zna gdje smo za deset godina. Možda će tada stara garda pričati klincima kao je glazba jedom bila slobodna za dijeljenje, svačija i slobodna.

 
Gledali smo i streloviti pad SFX-a, EDM tvrtke čiji Robert Sillerman je odlučio kapitalizirati novu kulturu dance glazbe koja je preplavila tržište. I čini se da je funkcioniralo… Sve dok odjednom nije. Dionice su sa visokih 13$ po komadu potonule na 0.32$ gotovo preko noći i SFX danas balansira na rubu bankrota, a planovi za privatizaciju tvrtke propali su tri puta u godinu dana, uz to da su dioničari ujedno i podigli tužbu protiv Sillermana. Bilo je tu svega, od već navedene katastrofe TomorrowWorlda, preko zamrzavanja plaćanja nezavisnim labelima, sve do otkazivanja festivala zbog slabe prodaje karata. No 2016. možda donosi promjenu jer se tvrtci pridružio veteran dance glazbe James Barton, legenda koja je podigla na noge britanski kultni klub Cream, pa tko zna. Ako si na dnu ne postoji drugi smjer nego prema gore.
 
I konačni veliki pad je bio isklesani nadgrobni spomenik karijere Marijusa Adomatisa poznatijeg i kao Ten Walls. Litvanski producent koji je globalno eksplodirao hitom "Walking With Elephants" postao je poster dečko za nepromišljeno kada je na Facebooku izlio homofobični monolog nazvavši ljude druge seksualne orijentacije onima "druge vrste" koje treba "popraviti". Nije trebalo dugo dok mu festivali nisu počeli otkazivati gaže, dok ga agent nije napustio, a dance zajednica mu okrenula leđa. Nakon nategnute isprike na nekoliko mjeseci je nestao sa scene da bi se vratio trakom "Shining" na kojoj surađuje s transrodnim umjetnikom Alexom Radfordom. Nesumnjivo pokušaj pranja imena, posipanja pepelom i umiljavanja LGBT zajednici pa sada je li iskren ili samo medijski trik i pokušaj vraćanja u žižu, to zna samo Marijus i nitko drugi.

 
I eto dragi naši, ovo ostavljamo iza sebe i radujemo se novoj godini i novim raspletima bujajućeg, pulsirajućeg globalnog pokreta. Do tada ne ludite previše na pitanja gdje ćete za Novu i s kime. Što bude bit će! Ostanite nam divni i rasplesani, klonite se skandala i čuvajte sebe i one koje volite! 
disco fever mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web