Skip to main content
  • 7.09.2017.

Ako vas je muzika ikada naježila, vaš mozak je poseban

Znate li one trenutke na partyu kaj vas traka toliko pogodi da se naježite, kada ste u ekstazi jer su vas zvukovi preuzeli i kao da vas grebu po glavi? Jeste li se ikada pitali što se u tom trenutku događa?

Piše: 

Imamo odgovor koji se toliko dugo tražili.

Doživljavanje takvog trenutka doista je senzacionalno i ne dešava se kod svakoga. Prošle godine održano je istraživanje na 20 osoba od strane Matthew Sascha sa sveučilišta Harvard kojega je zanimalo kako dolazi do toga procesa. 10 ih je reklo da su doživjeli spomenute osjećaje u dodiru sa glazbom, a 10 ih nije.

Kao rezultat toga istraživanja izneseno je stajalište u kojemu se navodi da osobe koje su osjetile emocionalnu povezanost za glazbu, zapravo imaju potpuno drugačiju strukturu mozga od onih koji to nisu osjetili. Objasnio je kako te osobe bolje komuniciraju u dodiru sa glazbom iz razloga jer imaju tendenciju gustoće vlakana koja povezuje njihov slušni korteks i područja koja procesiraju emocije.

Zbog povezanosti tih dviju stvari zajedno za većim udjelom vlakana značilo bi da imate veću učinkovitost nad njima.Ukratko, ako se naježite od glazbe, sigurno je da imate i jače, odnosno intenzivnije emocije. Iako je testiranje provedeno na svega desetke osoba, sam provoditelj istoga, Matthew Sasch želi se baviti novim istraživanjima gdje će se baviti aktivnošću mozga u prilikom slušanja raznih pjesama uslijed čega dolazi do proloma raznih emocija.
{youtube}CGBJVlY_yAY{/youtube}

Tim istraživanjem želi sa neurološke strane saznati što ih izaziva kako bi dobio više informacija za liječenje psiholoških poremećaja. Jedan od poremećaja koji ga najviše brine je depresija za koju ističe ''Depresija uzrokuje nemogućnost doživljavanja užitka svakodnevnih stvari. Možete koristiti glazbu s terapeutom za istraživanje osjećaja''.
{youtube}oq2Oq1J6t70{/youtube}

Pitamo se, kada ste se zadnji puta naježili. Gdje ste nalazili, koja traka vas je oprala u tom trenutku?

Sve što vas zanima o ovoj temi možete pronaći ovdje.

wls 20 mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2