Skip to main content
  • acta

Autorska prava narušavaju osnovna ljudska prava

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu napokon je donio odluku prema kojoj osude za kršenje autorskih prava narušavaju osnovna ljudska prava koja vrijede u EU i drugim zemljama.

Piše: 

Naslovna foto

acta

Iako autorska prava štite autora, ona u svojim monopolističkim načelima i osudama uvelike krše ljudska prava, što znači da od sada nitko više neće moći biti osuđen samo zbog kršenja autorskih prava.

Kad Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu (ECHR) donese ovakvu odluku onda je ona zaista i nešto što se mora poštivati i primjenjivati u Europi.  U članku 10. Europske konvencije o ljudskim pravima stoji:
Svatko ima pravo na slobodu izražavanja. To pravo podrazumijeva slobodu izražavanja mišljenja, primanja i širenja informacija i ideja bez uplitanja javnog nadzora i bez ograničavanja.

Naravno to pravo ne podrazumijeva da će presuda za The Pirate Bay, jednu od najpoznatijih stranica za dijeljenje sadržaja sad odjednom biti poništena, isto tako ne podrazumijeva da su prema ovom zakonu autori nezaštićeni i da je kultura djeljena sadržaja ovom odlukom postala potpuno legalna.

piracy

Da pojednostavimo monopolistički savezi za autorska prava neće više imati mogućnost dobiti presudu protiv nekog tko je podjelio sa svojim prijateljem par pjesama ili koji je reproducirao sadržaj kako bi nekog educirao, jer su to osnovna načela demokracije, ali ako se utvrdi da su autorska prava narušavana u komercijalne svrhe onda se u tom slučaju nisu povrijeđena ljudska prava. Osude se neće više donositi tako lako samo zbog toga što je netko „skinuo“ nešto s interneta, no to ne znači da osuda za kršenje autorskih prava neće biti, samo će one biti donešene kada se utvrdi da ste tuđa autorska prava koristili za ostvarivanje zarade.

Vidjet ćemo što će ova odluka donijeti u skoroj budućnosti, u svakom slučaju veća je sloboda dijeljenja nezaštićenog sadržaja na internetu iz razloga zbog kojih većina „običnih“ građanja skida i dijeli sadržaje. Sankcioniranje ide kad se istim sadržajem pokušate okoristiti.

Ostaje nam svakako za vidjeti kako će na ovu odluku reagirati ZAMP?

 

sibold mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle deskstop