Skip to main content
  • 1.11.2017.

Bamwise – sviramo glazbu koju volimo i koju kolektivno stvaramo

Kada jedna stvar pod isti krov smjesti šest znatiželjnika i na tom okupu ih drži gotovo deset godina, tada pričamo o lancu kojeg nijedan ključ više ne može otključati, a jedan takav svima nam je dobro poznat po imenu Bamwise.

Piše: 

Svjedoci smo još jedne dobro nam znane priče koja kaže, muzika spaja ljude. Krenulo je to sve sada već davne 2008. godine kada se šest različitih puteva orijentiralo na istu stranu formiravši novu cjelinu. Dolazeći sa zagrebačkih ulica Bamwise je dub kolektiv sačinjen od petero glazbenika koje prati VJ i zajedničkim snagama kreiraju svoji svijet dub muzike.

Glavne uloge ovog kolektiva čine bubanj, bass, gitara, tri syntha, vokal i kako bi u konačnici njihova glazba bila potpuna koja nije samo za slušna osjetila već i za vidna, velike količine efekata i video projekcije stavljaju točku na i. Marko Pinjuh, Marijana Krbot, Andrija Sandro, Igor Ivanković, Goran Goldin i Robert Martinović temelj su Bamwisea, čiju konstrukciju drži osjećaj Jamajke, odakle su inspirirani dub i reggae glazbenicima. U svome stvaralaštvu najviše teže sirovom i energičom zvuku, gdje su im glavni aduti bubanj i bass, a na kraju kombiniranjem suvremenih elektroničkih zvukova sa pogledom na engleski i francuski dub sve to zvuči svježe i moderno.

Deset godina aktivnog rada na dub sceni ostavilo je dovoljan utjecaj na bend koji je ove godine izdao svoji prvi album "Soundproof", izdat za domaći PDV Records. Još jedan primjer kako Bamwise konstantno za sobom ostavlja poruke pa tako i ovaj album kroz 8 pjesama u sebi nosi dokaz utjecaja raznih žanrova u njihovom repertoaru. Ujedno je i njihov album prvijenac nominiran za nagradu Ambasador u kategoriji "Album Godine".

Hrvatska publika imala ih je prilika upoznati na festivalima poput Outlooka, Seasplasha i Terranea, a često im zalome i putovanja po Španjolskoj, Njemačkoj, Italiji, Austriji, Češkoj.

Kada pričamo o Bamwiseu, u imenu nam se krije odgovor tko su i što su, jer predstavljaju se jednostavnom idejom da samostalno i odgovorno slušate, te razmišljate i djelujete u svom životu.

[FB]
[SC]
[YT]

sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity desktop