Skip to main content
  • 3.09.2023.

Beethovenova -Oda radosti- raspametila partijanere na Lowlands festivalu

Umjesto u koncertnoj dvorani, nizozemski orkestar se našao na festivalskoj pozornici

Piše: 

Nakon tri otkazana nastupa, okolnosti su se napokon poklopile za Lowlands festival da ugosti Noord Nederlands orkestar na svojoj glavnoj pozornici, svega nekoliko sati prije nego što ju je preuzela Charlotte De Witte.

Noord Nederlands orkestar je najstariji profesionalni orkestar u Nizozemskoj koji godišnje odradi oko 120 koncerata, a festivalskog iskustva već imaju, jer su upravo na Lowlandsu nastupili još 2017. Ovogodišnjim nastupom, orkestar i Lowlands su proslavili 250. rođendan Beethovena, a u setu od sat vremena su izveli dijelove njegove “Devete simfonije.”

 

Iako su imali termin u ranom poslijepodnevu, orkestar je privukao više od tisuća partijanera koji su iskusili klasičnu glazbu u nesvakidašnjem ambijentu, a oni su pružili priliku glazbenicima za nastup pred festivalskom publikom. Tijekom izvedbe dijelova “Devete simfonije” publika je koncert klasične glazbe pretvorila u rave. Završetkom koncerta, članovi zbora i orkestra su bili pozdravljeni uz ovacije i uzvike “We want more!”. Dirigent je uslišio želje prisutnih te je izveo bis s “Odom radosti” uz pomoć publike koja je bila u totalnoj ekstazi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli 3voor12 (@3voor12)

Član zbora koji je pjevao uz orkestar, Ido Verhagen je otkrio da je bio preplavljen emocijama za vrijeme cijelog koncerta na festivalu te da je on, kao i ostatak orkestra totalno oduševljen podrškom, atmosferom i količinom posjetitelja koji su ih došli poslušati. Poseban trenutak s koncerta kojeg će pamtiti je bilo izvođenje “Ode radosti”. “Bilo je nečeg biblijskog u tom trenutku. Vidio sam partijanere da skaču, plešu, rade mosh pitove. Predivna reakcija na glazbu.”

Cijeli koncert Noord Nederlands orkestra na Lowlandsu poslušajte na YouTubeu.

sonic desktop
sonic mobile
Vezani članci
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
sonic mobile
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.