Skip to main content
  • 10.05.2021.

Berlin će službeno proglasiti noćne klubove kulturnim institucijama

Promjena pravnog statusa štiti noćne klubove od gentrifikacije, izvještava DJ Mag.

Piše: 


Budući da su prethodno bili klasificirani kao "mjesta zabave" zajedno s javnim kućama i kockarnicama, promjena pravnog statusa zaštitit će određene noćne klubove u glavnom gradu Njemačke od gentrifikacije, što znači da će im biti dopušteno otvaranje u većem dijelu grada. Također će imati koristi od poreznih olakšica.

Prema Live Musik Kommission, gotovo jednoglasno u srijedu, 5. svibnja, izjasnilo se za preporuku za promjenu statusa noćnih klubova i mjesta za koncerte sa zabavnih mjesta na kulturna. U petak, 7. svibnja, preporuka je predstavljena u Bundestagu.

Vijest dolazi nakon što se kolektiv vlasnika i ljubitelja klubova, poznat kao Clubco mmission, pojavio u parlamentu prošle godine kako bi tvrdio da su klubovi "puls grada", te godišnje privlače oko 3 milijuna turista i doprinose 1,5 milijardi eura lokalnom gospodarstvu. Nastup je bio dio jednogodišnje kampanje višestranačkog Parlamentarnog foruma za klupsku kulturu i noćni život.

Govoreći o promjeni statusa, Pamela Schobeß iz Club Commissiona rekla je: "Željeli bismo zahvaliti članovima Parlamentarnog foruma posebno na njihovoj predanosti i ustrajnosti u ovom pitanju. Današnjom odlukom Bundestag šalje snažnu i davno zakašnjeli signal."

"Glazbeni klubovi su kulturne institucije koje oblikuju identitet gradskih četvrti kao sastavni dio kulturnog i gospodarskog života", dodala je. "Zastarjeli zakon sada treba prilagoditi stvarnosti. To pomaže održavanju gradova i kvartova u životu i zaštiti kulturnih mjesta od raseljavanja."

Berghain je već prepoznat kao kulturna institucija 2016. godine.

defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop