Njemački klubovi bore se da budu svrstani u kulturne institucije

Nedjelja, 16 Veljača 2020

Statusna promjena klubovima i glazbenim prostorima pravno bi bila jednaka koncertnim dvoranama, operama i kazalištima.


Noćni klubovi trenutno su klasificirani kao mjesta za zabavu, izjednačujući se s bordelima i kockarnicama. U srijedu se dvostranačka skupina posvađala pred odborom nacionalnog parlamenta da omogući klubovima i koncertnim prostorima status kulturnih institucija s čime bi dobili pravni status kao koncertne dvorane, opere i kazališta.


Foto: Daniel Brosch

To bi pomoglo zaštititi klubove od gentrifikacije

Klubovi se već godinama uklanjaju iz velikih gradova zbog visokih najamnina i investitora koji neće davati dugoročni najam. Prema Guardianu posljednjih 10 godina zatvoreno je više od 100 berlinskih prostora za zabavu, a među njima u posljednjih 12 mjeseci Griessmuehle i Farbfernseher.

Primanjem statusa kulturnih institucija, klubovi i glazbeni prostori sačuvali bi se i štitili prema gradskim i građevinskim pravilima grada i urbanističkim planovima.


Foto Jonas Tebbe

Argument za to nalazi se u jedinstvenom doprinosu klupske scene suvremenoj kulturi. Noćni život učinio je Berlin kulturnom destinacijom, privlačeći tisuće umjetnika i turista u grad i generirajući 1,5 milijardi eura godišnje.

Zauzvrat, nove kreativne industrije, poput galerija i prodavaonica dućana, rađaju se noćnim životom - uvjerenje zbog kojeg je osnivač Tresora, Dimitri Hegemann otvorio svoj novi klub Tresor West u Dortmundu."Razlika između opere i kluba je u glazbenom stilu", rekla je Pamela Schobess, predsjedateljica klupskog odbora Berlina (Berlin Club Commission) i jedna od aktivistica koja je u srijedu predstavljala noćni život. Ova inicijativa pred odborom nacionalnog parlamenta išla je za stjecanje statusa kulturnih institucija svih njemačkih klubova.

Njemački klubovi bore se da budu svrstani u kulturne institucije