Skip to main content
  • 15.08.2023.

Berlin i Amsterdam osigurali preko miljardu eura za noćni život i clubbing kulturu

Europske metropole svjesne su važnosti noćnog života, klubova te brojnih kulturnih programa

Piše: 

Berlinski Senator za kulturu i socijalnu koheziju, Joe Chialo predstavio je budžet od gotovo milijardu eura za 2024. s kojim se stvara prilika za financiranje novih 500 lokacija kulturnog života njemačkog glavnog grada.

Berlin već sada ima otprilike 2000 prostora u gradu gdje se njeguje kultura, a s 947 milijuna eura, berlinski Senator ima u planu proširiti ponudu grada s novim brojnim klubovima, kazalištima i muzejima. Osim otvaranja novih lokacija koji bi postali poprište kulturnih događaja, dio milijunskih sredstava će biti namijenjeni i za renovacije postojećih prostora.

Nakon što je osigurao stotine milijuna eura za noćni i kulturni život Berlina, Joe Chialo komentira “Trenutno se borimo s krizom, a ovi novi će pomoći u tome. Akteri u klubovima, kulturi, mogu računati na moju podršku.” te dodao kako dogodine cilja na budžet veći od milijardu eura.

Osim njemačkog glavnog grada, milijunska sredstva za noćni i kulturni život će izdvojiti i Amsterdam. Kao i Berlin, nizozemski glavni grad dio sredstava planira uložiti u sređivanje prostora, dok dio sredstava planiraju uložiti u stvaranje novih kulturnih programa i edukaciju.

Zamjenica gradonačelnika Amsterdama, Touria Mellani predstavila je 15 točaka s kojima žele unaprijediti noćni život grada tijekom sljedeće četiri godine. Milijuni eura će biti uloženi u programe koji će podržavati mlade kreativce i umjetnike, radionice, predavanja, seminare, edukacije usmjerene prema noćnom životu i clubbing kulturi.

Važan dio sredstava će biti osiguran za pretvaranje praznih garaža, podruma i skloništa u prostore za klubove, probe i sve ono što je potrebno važnoj industrijskoj grani Amsterdama.

“Ovih 15 točaka na kojima ćemo raditi sljedeće četiri godine smo sastavili uz pomoć ljudi iz industrije. Zajedno s akterima i drugim dionicima možemo iskoristit mjere iz ovog programa kako bismo noćnoj kulturi grada dali poticaj koji zaslužuje kao vitalni dio kulturnog života Amsterdama.”

sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2