Skip to main content
  • 25.07.2023.

Zavirite u prvi nizozemski muzej novomedijske umjetnosti – Nxt Museum

Muzej spaja novomedijske umjetnosti s tehnologijom te se fokusira na ono što nam budućnost donosi

Piše: 

U bivšem produkcijskom studiju od 2100 četvornih metara na sjeveru Amsterdama smjestio se muzej Nxt koji donosi novo iskustvo posjeta muzejima.

Inspiriran međunarodnim muzejskim krajolikom gdje interaktivne izložbe predvođene tehnologijom nude jedinstveno i uglavnom personalizirano iskustvo, muzej Nxt ima cilj da postane pionir novih tehnologija, umjetnosti novih medija i donese razinu više u iskustvu posjete muzejima.

Muzej Nxt u svom prostoru izlaže umjetničke instalacije velikih razmjera nastale u interdisciplinarnim suradnjama između novih i etabliranih umjetnika, dizajnera, tehničara, glazbenika i znanstvenika.

Misija samog muzeja je omogućiti sljedeće iteracije kreativnog načina izražavanja. U muzeju žele otkriti što donosi budućnost, jer je to jedan od najfascinantnijih pojmova za ljudski um te uzbudljiv izvor inspiracije koji pokreće beskrajna pitanja. Na pitanje “što je sljedeće” iz muzeja ne znaju odgovor, ali su beskrajno znatiželjni da istraže.

Među brojnim futurističkim izložbama, svoje mjesto u muzeju Nxt je pronašao i Amsterdam Dance Event koji se u njega vraća već dvije godine za redom. Kultni ADE je za vrijeme trajanja manifestacije osigurao tri dana spektakularnih audiovizualnih performansa.

U muzeju se trenutno mogu pogledati dvije izložbe – UFO – Unidentified Fluid Other koja je postavljena do početka rujna te Realtime koja je postavljena do sredine studenog. Osim fizičkog odlaska u muzej u Amsterdamu, Nxt možete posjetiti virtualno i prošetati kroz njega te provjeriti njegovu virtualnu galeriju.

brejcha 2
dobar house mobile
Vezani članci
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
sonus 1
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju