Skip to main content
  • 15.03.2024.

Berlinska techno kultura službeno postala dijelom UNESCO-ovog popisa kulturne baštine

Nakon godina lobiranja, akteri berlinske elektroničke scene su uspjeli u svom naumu.

Piše: 

Naslovna foto

@shotbystanley

Berlinska techno kultura dobila je status UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine (ICH) u onome što je Clubcommission opisao kao “još jednu prekretnicu” za svjetski poznatu klupsku scenu njemačkog glavnog grada.

Već više od desetljeća traje kampanja da se berlinska techno kultura doda na UNESCO-ov popis, a sretnu vijest su objavili glavni akteri u lobiranju Rave the Planet, predvođeni tvorcem Love Paradea Dr. Motteom i vodeći ljudi berlinskog noćnog života koji stoje iza udruge Clubcommission.

“Čestitamo svim kulturnim stvarateljima koji su oblikovali i pridonijeli berlinskoj techno kulturi” poručili su iz Rave the Planeta te dodali “Posebno hvala stručnom odboru za nematerijalnu kulturnu baštinu pri njemačkoj komisiji u UNESCO-u! ​​Ovo je velika prekretnica za cijelu kulturu.”

Sama ideja za uvrštavanje berlinske techno scene i kulture na UNESCO-ov popis kulturne baštine je nastala prije više od deset godina od strane matematičara i muzikologa Hansa Cousta. Kroz godine, ideja je prepoznata od sve većeg broja aktera berlinske scene, da bi naposlijetku Rave the Planet predvođen Dr. Motteom podnio službenu prijavu UNESCO-u u studenom 2022.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2