Skip to main content
  • 14.03.2024.

Eddy Ramich: “Naš pristup, klupski program i festival promjenili su glazbenu sliku u Zagrebu i šire”

Subota 16.3. u Petom Kupeu je rezervirana za obilježavanje četvrt stoljeća Kontrapunkta, jednog od najutjecajnijih programa u Hrvatskoj kojeg su pokrenuli Eddy & Dus. Tom prigodom popričali smo s Eddyjem Ramichem koji trenutno živi i radi u Berlinu.

Piše: 

Naslovna foto

Tomislav Moze/Red Bull Content Pool

Kad se danas osvrneš na proteklih 25 godina, kakve te emocije obuzmu?

Nisam nešto po naravi nostalgičan pa mi je teško pričati o emocijama vezano za nešto što se pokrenulo prije 25 godina. Znam samo da je tada naš pristup, klupski program i festival promjenio glazbenu sliku u Zagrebu i šire. Uglavnom lijep je osjećaj imati, da znaš da si nečime utjecao pozitivno na ljude.

Kako je počela cijela priča s Kontrapunktom?

U to vrijeme smo Dus i ja radili puno glazbe, a i sve više se sviralo van Hrvatske. Iz tog razloga smo imali potrebu imat svoju večer u našem gradu. Nedjelja nam je bila najidealnija jer nam se nije kosila sa ostalim nastupima i znali smo da smo uvijek u nedjelju tu.

Koja je bila koncepcija programa?

Bilo je tu svakakvih nama u glavi koncepcija i filozofija. Danas ću reći samo da je jedini koncept bio da puštamo glazbu koja se nama sviđa ili je bila nama zanimljiva i da to također bude plesačima zanimljivo na plesnom podiju.

Kontrapunkt su pohodila tada velika imena scene. Koja gostovanja posebno pamtiš?

Svako gostovanje je bilo posebno. Vjerovatno se puno toga više ni ne sjećam. Sigurno je jedan od najjačih trenutaka kad je nestala struja i da su nastavili svirat dalje i ljudi nastavili dalje slaviti i kad se vratila struja mislim da je u tom trenutku eksplodirao cijeli Jarun. Naravno nastupi Azymutha i Soil and Pimp Sessions su mi ostali duboko u srcu urezani.

Je li tada bilo lakše dovoditi tako velika imena nego danas?

Ne, danas je puno lakše dovodit izvodače.

Što bi rekao koja je najveća ostavština Kontrapunkta?

Teško mi je iz mog kuta reći što je ostavstina Kontrapunkta. To je na drugima da o tome iznose mišljenja.

Danas živiš u Berlinu i rjeđe te vidimo i slušamo. Čime se danas baviš na području glazbe, ali i inače?Koliko često i gdje nastupaš?

Trenutno radim vrlo opušteno na albumu. Imam u ekipi super glazbenike koji su ujedno i moji prijatelji. Osim glazbe sam aktivan u vinskom svijetu kao savjetnik, te naravno moj glavni fokus je biti roditelj. Svirkanje u Berlinu kojih dva puta mjesečno, te meni najomiljenija mjesta za sviranje su mi Heidegluehen, Sisyphos, Paloma, itd

Je li bolji život u Berlinu nego u Hrvatskoj?

Teško je reći da li je bolji život ili ne, za mene je ispravno danas živjet u Berlinu.

Što si pripremio za ovo obljetničko izdanje Kontrapunkta i kako si birao goste?

Nikad ne pripremam glazbu, niti sam, tako da je to uvijek stvar trenutka koji ovisi hrpu faktora. Izvođače sam odabrao po istom principu kao i prije 25 ili 20 godina, a princip je da su mi glazbeno napeti kao izvođači, ali prije svega i kao ljudi.

Nedostaje li ti Kontrapunkt i ovdašnja scena?

Iskreno ne znam što se u Zagrebu događa, osim onoga što vidim da se događa u Petom Kupeu i vidim da je Felver jako aktivan i to mi djeljuje jako sve super kako rade. Ali realno ne mogu reći da li mi nešto nedostaje. A Kontrapunkt je bio odraz tog vremena i lijepo se toga sjetit, ali danas isto ne bi tako izgledalo tako da mi ne nedostaje to što je bilo. Ipak je lijepo obilježiti i proslavit 25 godina i po mogućnosti vidit puno poznatih lica.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2