Skip to main content
  • berlin
  • 3.06.2012.

Berlinski techno ambasador njemačkog turizma

U trenutku kad je pao Berlinski zid i kad su se ponovno spojile istočna i zapadna Njemačka nastao je techno, a danas 23 godine nakon prvog Love Paradea, Berlin je poznat kao svjetska prijestolnica clubbing kulture.

Piše: 

Naslovna foto

Berlin

Već nekoliko mjeseci nakon pada Berlinskog zida otvoreni su prvi tehno klubovi u Istočnom Berlinu. Za samo nekoliko godina skvoteri su zaposjeli 150 zgrada, a neiskorištene prostorije i podrumi preuređivani su u klubove i barove. Vlasnici klubova bili su i sami dio scene kojoj su pridonosili odabirom glazbe, prihvaćanjem gostiju različitih stavova, statusa i opredjeljenja i poticanjem novih subkultura. Prvi Love Parade organiziran je 1. lipnja 1989. i na njemu je sudjelovalo samo 150 partijanera. Deset godina kasnije, na svom vrhuncu, Love Parade je privukao 1,5 milijuna posjetitelja, a techno doživljava prekretnicu i postaje dio masovne kulture. Samom komercijalizacijom opada interes javnosti za Love parade, ali se underground zadržava u berlinskim klubovima. Danas 20 godina nakon klubovi su i dalje jedan od glavnih razloga zbog kojeg je Njemačka privlačna turistima i gotovo da se svaki vikend otvori neki novi klub, za prvi put trebate posjetiti najpoznatije.

{youtube}lI3k6g7-2-w{/youtube}

Pvih pet koji se svrstaju u tu kategoriju su Weekend Club iz kojeg imate panoramski pogled na Berlin, a liftom se možete popeti na terasu s koje bi bilo poželjno da dočekate izlazak sunca. Watergate kao što mu samo ima kaže pruža jedinstven osjećaj kao da plešete na vodi, dok se glazba pretežno orjentira na house i drum and bass uz stalnu mjenu internacionalnih DJ gostiju. Tresor kao institucija techno glazbe se od 2007. nalazi u novom prostoru i nezaobilazno je mjesto na koje svaki pravi partijaner mora otići dok je živ. U njemu se prakticira techno, acid i industrial zvuk, a pleše se do podne sljedećeg jutra. Maria am Ostbahnhof je meka progressive zvuka, veliki klub koji može primiti 1500 ljudi  poznat po DJ gostovanjima, eksperimentalnim i live actovima. Prošle je godine zatvoren i ponovno otvoren pod novim nazivom ADS. White Trash sadrži bar, klub i restoran, osoblje priča engleski, glazba je raznolika, svakako se može čuti i elektronika, ali više u live izvedbi bendova. Nakon što posjetite velike svakako se pozabavite istraživanjem manjih i javite nam što ste otkrili.
{youtube}ytFgt3cBDes{/youtube}

 

soul gravity desktop
sonus 1
Vezani članci
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
sea star mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju