Skip to main content
  • Umek
  • 24.08.2010.

Bitka za techno! Umek i [1605] su već na fronti

Na ovogodišnjem glasanju na DJ Mag Top 100 DJs vodit će se žestoka borba za podršku techno muzici.

Piše: 

Naslovna foto

Umek

Svakog ljeta stvaratelji elektronske muzike bore se za glasove na listi svjetske publikacije DJ Mag Top100 DJs. Glasovima namjenjenim svom ljubimcu, obožavatelji također pružaju podršku žanru njegovog stvaralaštva. Ove godine bitkom u ime techno muzike komandirali su DJ Umek i njegovo pleme [1605].

Glavni razlog za Umekov poziv za pružanje podrške technu predstavlja činjenica da je techno zapravo izvorište sve elektronske muzike koju danas poznajemo. U korak sa tehnološkim napretkom – kao što njeno samo ime govori – išla je i techno muzika. Naime, velikom većinom preselila se u digitalne sfere, što je urodilo plodom i stvorilo velik broj talentiranih stvaralaca i techno DJ-eva. Uprkos svemu, danas je techno većinom interpretiran kao "underground" žanr, odnosno svojevrsna gerila, "bastard" elektronske muzike.

Kako god okrenemo, ne treba zanemariti utjecaj koji je techno imao na elektronsku muziku. Sada je na nama, kao što kaže Umek, da technu vratimo zasluženi ugled i stupimo u bitku tako što ćemo dati glas svom techno favoritu.

5 (malo poznatih?) činjenica o technu:
1.    Inspiracija za naziv techno potiče iz knjige Alvina Tofflera – "The Third Wave"
2.    Juan Atkins, Kevin Saunderson, Derrick May i Eddie Fowlkes poznati su kao začetnici Detroit techna
3.    Korporacija Ford Motors koristila je techno muziku u svojim reklamama, jer je podsjećala na buku u njenim tvornicama automobila
4.    Vrijedi pogledati Hi-tech Soul – poučan dokumentarac o razvoju i povijesti techna
5.    Danas mnogi DJ-i koriste laptope kao zamjenu za uređaje za reprodukciju muzike. "Sviranje" na laptopima naziva se laptronica.

dobar house desktiop
sea star mobile
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.