Skip to main content
  • 1.10.2017.

Bivši tehnički muzej u Njemačkoj postaje suvremeni klub

Njemački arhitektonski studio "knack studio" transformira bivši "Tehnički muzej" iz Minhena u dvoranu za koncerte i događaja, a prostor još objedinjuju restoran i noćni klub.

Piše: 


Zadatak arhitekata je postići viziju jedinstvenog prostornog i akustičnog iskustva. Rezultat njihovog rada je prostorni koncept koji ispunjava visoke umjetničke i zvučne standarde. U suradnji sa stručnjacima za akustiku, knack studio razvio je modularne plesne niše koje se uklapaju u postojeću mrežu stupova, a istodobno nude prostornu podjelu. Osim toga, personalizirani zidni i stropni elementi, koji su posebno optimizirani za elektroničku glazbu, pridonose velikoj mjeri akustičnoj kvaliteti prostora.

Noćni klub veličine 600 kvadrata ima dva plesna podija različitih dimenzija.

Poseban naglasak leži na geometriji nagnutih stražnjih zidova. Dok prednji rubovi slijede ravni trokutasti uzorak, pojedini elementi rešetke se razvijaju u konkavno zakrivljene džepove različitih dubina. To omogućava zvuk da se reflektira i rasprši u svim smjerovima kada udara od površine. Osim "toplog" zvuka drveta, velika gustoća bukovine ima pozitivan utjecaj na akustiku. U tom je kontekstu bilo neophodno pronaći materijal koji je otporan na strukturu, tako da se prilično tanki poprečni presjeci ne prekidaju.

Parametrički 3D model kojeg su osmislili arhitekti omogućilo je različite estetske i izvedbene testove i procjene, a istodobno olakšava proces donošenja odluka i optimizacije. Druge površine unutar kluba karakterizirane su posebnom perforacijom sa svojstvima apsorpcije zvuka za različite frekvencije i time pomažu smanjiti odjek. Dijelovi obloga blizu poda i ispred stupova, kao i šupljine unutar zidova, razvijaju se kao niskofrekventni rezonatori kako bi se izbjeglo "zujanje" basova.

Koncept rasvjete postiže se prilično neobičnim sredstvima. svjetlosni efekti se u velikoj mjeri sastoje od klasičnih kazališnih, scenskih i diskotekarnih elemenata iz sedamdesetih i osamdesetih koji su namjerno postavljeni u prvom planu. Međutim, i njihovi estetski i topli svjetlosni tonovi omogućuju im da se integriraju u kreativni koncept. Drugi plesni podij, 'plus', akustički je izoliran i govori svoj vlastiti dizajnerski jezik. Bez zamjetnog početka ili kraja, kontinuirana rijeka 'recesija' se izvlači preko zidova. Ovaj krajolik koji se spušta usredotočen je na svjetlost koja se mijenja na zvuk glazbe.

Jedan od najvećih izazova tijekom kratkog razdoblja planiranja od četiri mjeseca bio je razvoj učinkovitog procesa izrade i koordinacije provedbe projekta. zbog visoke razine složenosti građevinskih elemenata, izvučeno je samo nekoliko planova. Digitalni 3D model se pokazao bitnim u procesu donošenja odluka s klijentima od samog početka. Vrlo napredna faza postignuta je suradnjom sa stručnjacima za planiranje i izvršnim tvrtkama, tako da se sve potrebne datoteke i dokumenti za izradbu CNC-a mogu izvesti izravno iz 3D modela.

Druge površine unutar kluba karakterizirane su posebnom perforacijom sa svojstvima apsorpcije zvuka za različite frekvencije i time pomažu smanjiti odjek.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2