Skip to main content
  • 3.02.2021.

Brexit u glazbenoj industriji i kako će se to reflektirati na našu scenu

Britanska vlada šokirala je glazbenike kada je donesen novi zakon kojim su glazbenici dužni izdati posebnu vizu za svaki nastup koji će se održati izvan Velike Britanije u područjima EU.  

Piše: 


Takav potez će zasigurno dodatno otežati i komplicirati situaciju u kojoj se sada nalazi glazbena industrija i ostatak svijeta tako što će činiti nastupe britanskih glazbenika znatno skupljima. Potrebno je napomenuti kako isprave nisu radne vize, već potvrde za radne vize i odnose se isključivo na kulturne djelatnike.

Dodatno naplaćivanje dozvola u sklopu radnih viza odrazit će se na organiziranje većih festivala poput Outlooka koji se održava u Tisnom, na način što su te vize nekada iznosile 25 kn po osobi, a onda su preko noći iznenadno skočile na 180 kn, što će pridonjeti još jednom neplaniranom i neočekivanom trošku organizatorima, no u konačnici će se odraziti na posjetitelje zbog većih cijena ulaznica.

Naime Outlook festival čine žanrovi poput Dubstepa, Reggaea, Drum and Bassa, UK garagea, Housea i Techna čiji su umjetnici i izvođači uglavnom britanske nacionalnosti. Radi novog zakona neće doći do otkazivanja festivala, nego će jedna strana činitelja elektroničke scene koja nije suviše popularna najviše ispaštati zato što dodatni troškovi vrše veliki pritisak na organizatore i financiranje velikih imena, stoga će izostajati financijska podloga za manje popularna imena.

Pandemija koronavirusa je znatno oslabila britansku glazbenu industriju i mnoge glazbenike natjerala da pronađu neki posao jer od glazbe više nisu mogli živjeti, a šteta koju je pandemija nanijela industriji rezultirala je enormnim količinama, no ukupna šteta će se još nataložiti u nadolazećim mjesecima. Jedini mogući izlaz iz ove situacije je omogućiti rad glazbenicima i kulturnim djelatnicima, te ih podržavati praćenjem streamova i ostalih načina kojima se bore održati scenu na nogama. Bez naše potpore scena odumire jer ju svi mi zajednički činimo.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2