Skip to main content
  • 6.05.2019.

Bugzy Malone – nesuđeni boksač koji je iz mančesterskog ghetta oživio grime

Bugzy Malonea znamo kao čovjeka koji je vratio grime u život i pokrenuo odmak britanske urbane glazbene scene od komercijale prema undergroundu, strelovito se proslavivši diljem svijeta.

Piše: 


Ovaj 28-godišnjak na sceni je nešto manje od deset godina, a svo je to vrijeme ostao jedan od najpoznatijih predstavnika grimea, žanra prepoznatljivog po elektroničkoj glazbenoj pozadini koja varira većinom oko 140 BPM-a, a koja je nadopunjena repanjem. Iza njegovih emotivnih i dubokih tekstova stoji i činjenica da je sam imao težak život, obilježen siromaštvom, kriminalom i disfunkcionalnim odnosima.

Donosimo nekoliko manje poznatih činjenica iz njegova života koje njegovu glazbu stavljaju pod sasvim novo svjetlo.

* Maloneova je majka živjela u nasilnoj vezi, a on je u intervjuu za i-D ispričao da je u obitelji vladala harmonija samo kada su gledali emsiju Joolsa Hollanda u kojoj je predstavljao mlade glazbenike. Maloneu je bila životna želja da i sam završi u tom showu i da povede majku, što mu se i ostvarilo kad su ga Chase & Status pozvali da nastupi s njima.Na probi sam se morao praviti da vežem cipele da mi ljudi ne vide suze u očima,” rekao je.

* Svoju je obitelj nazvao “profesionalnim kriminalcima”, a i sam je imao slične početke, pa je još kao mladić bio u zatvoru.

* Dvoumio se oko toga treba li se baviti glazbom ili boksom, a u konačnici se odlučio za glazbu jer je više odgovarala njegovu temperamentu. “Ako ste tužni u boksačkoj dvorani, velika je šansa da će vas udarati više no inače. Ako ste tužni dok sjedite ispred kompjutera i slažete beatove, velika je šansa da ćete napraviti svoju najbolju pjesmu ikada,” rekao je Guardianu.

* Prvi je grime glazbenik iz Manchestera koji se uspio probiti na britanskoj, pa kasnije i svjetskoj sceni toga žanra. Inače je uspjeh gotovo isključivo bio rezerviran za ljude iz Londona, gdje je centar industrije i dom grimea.

* Krajem prošle godine, zahvaljujući spotu za Maloneovu pjesmu “Run”, jedna je majka pronašla svojeg sina za kojeg duže od šest mjeseci nije znala gdje se nalazi. Malone je, naime, odbio za spot angažirati glumce, pa je snimio prave beskućnike, među kojima je bio i momak koji je bio na listi nestalih. Njegova majka kontaktirala je Maloneov menadžment nakon što je vidjela sina u spotu, a oni su joj pomogli da ga pronađe. Malone je istaknuo da mu je to bio jedan od trenutaka u karijeri na koje je najviše ponosan.

* Veliki je obožavatelj Batmana, koji je inspirirao njegovu glazbu (npr. mixtape “Why So Serious”), kao i njegovu modnu liniju, koju je lansirao za JD Sports. Batmana voli, kaže, jer je jedini superheroj koji nema supermoći.

Bugzy Malonea moći će se čuti na Outlooku od 4. do 9. rujna u tvrđavi Punta Christo u Puli. Uz njega će nastupiti i Chase & Status, Goldie, Mala, Holy Goof, Calibre, Sister Nancy i druge dub i reggae ikone. Regionalne ulaznice na Entriju su dostupne za 400 kuna, dok 450 kuna treba platiti za upad i kampiranje.

brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2