Skip to main content
  • 9.08.2012.

Da li je Jean-Michel Jarre uistinu začetnik elektronske glazbe?

Ovo pitanje postavljamo nakon što smo čuli za smrt slavnog turskog skladatelja i kompozitora elektronske glazbe, 86.-godišnjeg Ilhana Mimaroglua iz Turske koji nas je napustio 17. srpnja ove godine.

Piše: 


Prvu elektronsku skladbu napravio je 1965.g. pod imenom Görsel Çalışma, a Jean-Michel Jarre svoje prvo djelo javno je objavio 1970.g. Neka koja nas najviše podsjeća na početak ere elektronskog zvuka od Ilhana je "Prelude for magnetic tape no.9".
{youtube}txPXNGs0u1w{/youtube}

Iako rođen u Turskoj, Ilhan je već poslije drugog svjetskog rata završio studij Columbia University te tamo radio sa vrsnim profesorima i glazbenicima. Najviše se spominju njegove aktivnosti u Columbia-Princeton elektronskom glazbenom centru gdje je učio i pisao duge glazbene dionice.

Svjetski je poznat njegov rad u kojem je producirao glazbu za popularne jazz umjetnike s Atlantic Recordsa. Evo samo nekih imena s kojima je radio: Charles Mingus, Modern Jazz Quartet, John Cage, Eric Salzman, Luciano Berio, Idil Biret, Meral Güneyman, Vladimir Ussachevsky, Janis Siegel.

Pročitajte sve kompozicije od Ilhana..

Electronic music
Görsel Çalışma (1965)
Agony (1965)
Immolation Scene for voice and tape (1983) (Finnadar Records)
Preludes for magnetic tape (1966–1976)
Music for Jean Dubuffet's Coucou Bazar
Le Tombeau d'Edgar A. Poe (1964)
Intermezzo (1964)
Bowery Bum (1964)
Wings of the Delirious Demon (1969)
Sing Me a Song of Songmy (1971)
To Kill a Sunrise (1974)
Tract, a composition of Agitprop Music for electromagnetic tape (1975) (Folkways Records)
To Kill a Sunrise and La Ruche (1976) (Folkways Records)
The Offering for tape with pre-recorded voice (Finnadar Records)

brejcha 2
sea star mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
soul gravity mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju