Skip to main content
  • 9.09.2017.

Decadance – 12” synth pop premijera NEP-a na koju se čekalo 30 godina

Svima nam je dobro poznato da su filmovi uratci na kojima želimo naći zanimjive i instrumentalno atraktivne zvukove. Često se događa da su soundtrackovi toliko dobro prihvaćeni da dožive i izdanje na vinylu.

Piše: 

Sa dvostruke adrese, one riječke i zagrebačke stiže nam izdavačka kuća pod imenom 'Fox & His Friends'. Tek nedavno, točnije u ožujku otvorili su svoja vrata i umjetničke naravi krenuli su u predstavljanje rijetkih, neobičnih i dosada neobjavljenih zvukova. Prvo njihovo izdanje dolazi nam iz prvog hrvatsko-jugoslavenskog SciFi filma 'Gosti iz Galaksije'. To filmsko izdanje bilježi se kao prvo službeno soundtrack izdanje pod palicom kompozitora Tomislava Simovića.

Sa naglaskom na bezvremenske zvukove, početkom rujna stiglo je i drugo izdanje ove mlade, posve ambiciozne i dizajnerski nastrojene izdavaćke kuće, čiji autor rada je NEP, punog naziva Nova Evropa. Pokretač ovog glabenog projekta osnovanog 1982. je Dejan Kršić, koji je ujedno i dizajner, profesor na splitskom UMAS-u pa čak i pokretać Arkzina. Klasičnog elektronskog synth-pop zvuka NEP stiže na adresu Fox & His Friends u 12'' izdanju još uvijek neobjavljene pjesme Decadance. Iako je zapravo nastala prije više od 20 godina, čini kako neke stvari puno bolje i prikladnije zvuče nakon što se na njima prvo nakupi podosta prašine. Synth pop poslastica u kojoj se čuju upečatvljivi 808 zvukovi ukomponirana je sa vokalom Linde Cooper ''How do i dance to this music?''. NEP-ov singl stiže sa pojačanjem za koje je odrabran Snuffo, koji je član acid-techno ispunjenog zvuka benda Snuff Crew. Snuffo se u svom remixu odlučio za obrat i pretvorio ju u klubsko izdanje sa bitnom izjavom koja glasi ''Dance to this music''. Renovirani zvuk poslužit će vam kao dobar poguranac bilo da ga slušate po noći ili po danu jer u obje verzije zvuči ukrašavajuće.
 


 

Kako bi osjetili dašak umjetnosti kojemu teže osnivači Fox & His Friends, Leri Ahel, radijski DJ i urednik i Željko Luketić, filmolog i kritičar, odlučili su dodatno ukrasiti svoje druga izdanje. Odluka je pala da će 100 primjeraka Decandace sadržavati i više manje nego strip Miroslava Mrve, koji je ujedno i cijenjeni ilustrator koji suđauje sa svjetski poznatim Marvel Comics. Decandance izlazi u limitiranoj brojci od samo 500 primjeraka i služi zapravo kao najava za budući LP 'POP NOT POP' koje je planirano za početak 2018. godine. Kako smo veći i napisali da je umjetnost bitni pojam koji se veže uz ovu novonastalu kuću, album će u sebi sadržavati i razne uratke. Grafičke mape odabranih materijala NEP-a, razno razni kolaži i fotografije te i memorabilijima koje su nastale pod utjecajem Bryona Gysina, Williama Burroughsa i Andya Warhola.

Predlažemo da uđete u krug od 100 ljudi i postanete vlasnikom ovog umjetničkog djela zajedno sa stripom koji upotpunjuje ovo izdanje. Također, obratite pozornost na 'Fox & His Friends' koji se odmiču od bilo kakvih granica te u potpunosti osjetite kako zvuče pomno odabrane bezvremenski njegovane konstrukcije synth-pop zvukova.

 

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2