Skip to main content

Dodijeljeno je 35 Ambasadora za ostvarenja u 2022. godini

Šesta dodjela Nagrade Ambasador elektroničke glazbe okupila je u Zagrebu brojna poznata lica kulturne i glazbene scene

Piše: 

Nagradu su pobjednicima u 35 kategorija između ostalih dodijelili prezenteri Hrvojka Begović, Ilija Jandrić, Borna Sor i Lunar

U četvrtak 8. prosinca 2022. godine u zagrebačkom klubu Boogaloo, pred više od 350 profesionalaca iz industrije elektroničke glazbe Hrvatske i regije, održana je šesta svečana dodjela Nagrade Ambasador elektroničke glazbe. Dodjelu je pozdravnim govorom otvorio osnivač nagrade Goran Tomašević s portala klubskascena.hr koji dodijeljuje nagradu dok udruga Klubska kultura stoji iza organizacije dodjele uz partnere HDS-ZAMP.

Nagradu su u 35  kategorija za najbolja ostvarenja u 2022. godini akterima hrvatske i regionalne elektroničke scene dodijelili poznati prezenteri prisutni na suvremenoj parti i kulturnoj sceni; glumci, komičari,  DJ-i, producenti, novinari, radijski voditelji, pjevači, dizajneri i književnici među kojima su bili Ilija Jandrić, Hrvojka Begović, Adnan Mehmedović Medo, Borna Sor i Lunar.

Publika i struka su u domaćim kategorijama nagradile dvadeset izvođača i projekata među kojima se mogu izdvojiti; Petar Dundov kao najbolji izvođač godine po izboru struke te najbolje house izdanje godine kojim je proglašen Moment DJ-a Toma Buga.

Petru Dundovu, zadarskom DJ-u i producentu te pioniru elektroničke scene u Hrvatskoj ovo nije prva Ambasador nagrada. Na jučerašnjoj je dodjeli rekao “sretan sam jer je nagrada za izvođača godine na neki način kompletna za autora i performera, drago mi je da je publika prepoznala moj rad i to je poticaj za dalje, a novoj generaciji na sceni su ovakve nagrade svakako motivacija.”

Nagrada za najbolju radijsku emisiju dodijeljena je Sync Inu, emisiji koja se emitira na Radio Labinu, a vodi ju i uređuje Valnea Bulić te Matroda koji je izabran u kategoriji ambasador Hrvatske u svijetu. Najboljim festivalom domaćeg promotora proglašen je Velvet Festival koji se održava na otoku Krku, a najboljom plesnom destinacijom proglašena je Martinska pokraj Šibenika. U novoj kategoriji najbolje alternativne vokalne izvedbe koja se dodjeljuje od ove godine kao pobjednici su debitirali Kerri Chandler feat. Dora Dora – Who Knows (Kaoz Theory).

U kategoriji Dub & reggae izdanja godine pobijedio je album Kocka je okrugla benda ST!llness. Pjevač grupe ST!llness Ivan Jurić Yuri preuzeo je nagradu rekavši da mu priznanje mnogo znači te da je nagrada važna za preživljavanje scene i dodao: “reggae je korijen elektroničke glazbe kao i hip-hop, upravo je zato dobro da je to ekipa koja stoji iza nagrade prepoznala.”

Regionalni izvođači i projekti nagrađeni su u čak petnaest kategorija među kojima se mogu izdvojiti; Nagrada publike za najbolji regionalni klub koju je osvojio  Novosadski Tunnel, najboljim regionalnim izvođačem godine zasluženo je prozvan Marko Nastić koji je respektabilnu glazbenu karijeru odavno izgradio izvan granica regije dok je nagradu za najperspektivnijeg izvođača u regiji osvojio je zadarski dvojac Groove Masters.

Regionalna DJ legenda Marko Nastić oduševljeno je primio nagradu “super je što je Ambasador uveo ovu kategoriju, mislim da je moja nominacija bila u veoma jakoj grupi uz talentirane i vrijedne artiste pa mi dosta znači što je moj rad prepoznat, to me motivira da se još više potrudim. DJ sam više od 25 godina i ljestvica se poprilično podignula pa se sada trudim i radim na drugoj razini.”

Najboljim regionalnim albumom godine proglašen je 10 Years of Innocent Music slovenskog DJ-a i producenta Aney F, a u kategoriji regionalnog izdanja godine nagradu je odnio EP s tri trake XL Traxx koji su zajednički producirali Lag i X Coast. Ove su godine uvedene još dvije nove kategorije, ona za najboljeg fotografa iz regije u kojoj je kao pobjednik debitirao beogradski fotograf i snimatelj Marko Edge te Gana Elez u kategoriji art produkcija godine u regiji za We Love Sound.

Publika je kao najbolji veliki regionalni festival odabrala splitski Ultra Europe, a najboljim malim festivalom u regiji proglašen je beogradski No Sleep Festival – Spring Edition. Popis svih nagrađenih projekata i izvođača nalazi se na internetskoj stranici nagrade www.ambasador.hr.

Zanimljiv glazbeni program održan tijekom dodjele nagrada osnažen je gostovanjima iz regije, program su otvorili riječki Cyborgix 4E75 feat. Jazzy koji je ekskluzivnim live nastupom proslavio 30 godina od prvog techno partya u Rijeci, zatim su pozornicu zauzeli Indra ft. Gnomad na fruli sa trakom " Pasem Konja Kraj Mjeseca" i Martin Ladika kao vokal. Traku su izveli na ovogodišnjem Modemu, a istoimena je dio humanitarne kompilacije "Horns of Veles" kojom Indra prikuplja sredstva za obnovu svoje potresom razorene kuće. Donirati se može kupnjom kompilacije na Bandcamp platformi ili izravno na Indrin račun za donacije HR3723600003241799262 uz napomenu Donacija za potres.

Iz regije su stigli Herzel iz Sjeverne Makedonije koji je donio fuziju elektroničkih žanrova od disca, housea, techna do EBM-a te sarajevski multimedijalni umjetnik Drumelody“. Glazbeni je program zatvorio domaći elektro dvojac Cura & dečko.

Po prvi puta od osnivanja Ambasador nagrada je predstavila dvodnevni program na tri lokacije u Zagrebu, nakon sinoć održane dodjele kao centralnog dijela manifestacije, danas, 9. prosinca 2022. godine u klubu Pločnik u 12 sati će se održati diskurzivni program Simpozij Ambasadora koji donosi dva sata edukacije i diskusije, te Closing party u Dva Osam klubu uz DJ setove Herzela te podršku Carnera. Ulaznice su u pretprodaji na www.dvaosam.com. Ovogodišnji je Ambasador zaista prava proslava elektroničke glazbene scene koja struci i publici donosi dva dana dodjeljivanja priznanja, networkinga, edukacije, kulture i glazbe.

HRVATSKE NAGRADE PUBLIKE

RADIJSKA EMISIJA GODINE
Sync In – Radio Labin (Valnea Bulić)

NAJBOLJI MALI KLUB
Depo (Zagreb)

NAJBOLJI VELIKI KLUB
Culture Club Revelin (Dubrovnik)

NAJBOLJI OUTDOOR PARTY
BSH Cave Romane (Vinkuran)

NAJBOLJI KLUPSKI PARTY
The Best Reunion Festival (Zagreb)

NAJBOLJI NOVI FESTIVAL
Future Scope Festival (Zagreb)

BOUTIQUE FESTIVAL GODINE
Dimensions Festival (Tisno)

NAJBOLJI FESTIVAL DOMAĆEG PROMOTORA
Velvet Festival (Punat, otok Krk)

PLESNA DESTINACIJA GODINE
Martinska (Šibenik)

AMBASADOR HRVATSKE U SVIJETU
Matroda

HRVATSKE NAGRADE STRUKE

AMBIJENTALNO IZDANJE GODINE
Dalton Trance Teleport – Desert Hope (Blue Tunes Chillout)

BASS IZDANJE GODINE
Filip Motovunski – Blood Overflow (Bad Taste Recordings)

DUB & REGGAE IZDANJE GODINE
ST!llness – Kocka je okrugla (Mudri Brk)

GOY/PSY TRANCE IZDANJE GODINE
Lunar Dawn – Loose me (Neogoa Rec.)

HOUSE IZDANJE GODINE
Tom Bug – Moment (Dobar House)

TECHNO IZDANJE GODINE
DJ Jock – Urania (Unrilis)

REMIKS GODINE
Crazy P – Night Rain (Ilija Rudman Remix)

NAJBOLJA ALTERNATIVNA VOKALNA IZVEDBA
Kerri Chandler feat. Dora Dora – Who Knows (Kaoz Theory)

IZVOĐAČ GODINE
Petar Dundov

NAGRADA ZA POSEBAN DOPRINOS SCENI
LMF Festival Episode 01 (Las Vegas, SAD)

REGIONALNE NAGRADE PUBLIKE

REGIONALNA RADIJSKA EMISIJA GODINE
Senzorama – Radio Študent (Tine Vrabič)

NAGRADA ZA FOTOGRAFA GODINE IZ REGIJE
Marko Edge

REGIONALNI MEDIJ GODINE
Onlyclubbing.com

REGIONALNI KLUB GODINE
Tunnel (Novi Sad)

REGIONALNI EVENT GODINE
Klabika w/ Solomun, Vječna vatra (Sarajevo)

NAJBOLJI MALI FESTIVAL U REGIJI
No Sleep Festival – Spring Edition (Beograd)

NAJBOLJI VELIKI REGIONALNI FESTIVAL
Ultra Europe (Split)

REGIONALNE NAGRADE STRUKE

NAGRADA ZA NAJPERSPEKTIVNIJEG IZVOĐAČA U REGIJI
Groove Masters

REGIONALNI SOUND SYSTEM GODINE
Roots in session

REGIONALNO IZDANJE GODINE
Lag & X Coast – XL Traxx (Rekids)

REGIONALNI REMIKS GODINE
BOg & 19:26 Feat. Diana Miro – Underwater (Coeus Remix)

REGIONALNI ALBUM / KOMPILACIJA GODINE
Aney F. – 10 Years of Innocent Music

REGIONALNA NEZAVISNA IZDAVAČKA KUĆA GODINE
Dobar House

ART PRODUKCIJA GODINE U REGIJI
Gana Elez (Miniwal, Art produkcija za We Love Sound)

REGIONALNI IZVOĐAČ GODINE
Marko Nastic

wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2