Skip to main content
  • 6.05.2024.

Dok se u Njemačkoj raveovi održavaju u Crkvama, u Slovačkoj ih se zabranjuje zbog “sotonizma”

Jedan vikend, dvije države i dva totalno drugačija pogleda prema rave kulturi.

Piše: 

Crkva stara preko 600 godina, u malom gradiću Bad Wilsnack koji se nalazi na pola puta između Berlina i Hamburga, proteklog vikenda ugostila je više stotina partijanera na dva floora u sklopu “Sanctum – Rave Connectiona“. Zasluge za ideju, ali i samu organizaciju ravea idu samoj pastorici Anni Trap koja je željela iskoristiti Crkvu kao mjesto zbližavanja i razbijanja predrasuda.

Na nesvakidašnjem raveu u Crkvi headlineri su bili Fappe + Bru uz koje su nastupili brojni lokalni DJ-evi. Rave u Crkvi je privukao veliku pažnju javnosti i medija u Njemačkoj, a pastorica Anna Trap smatra da je događaj prošao izuzetno uspješno.

“Ako su ljudi otišli kući sretni i rasplesani, postigla sam svoj cilj. Ne znam hoću li ponovno organizirati ovakav događaj, ali mislim da je predivno kako se elektronička glazba koristi za povezivanje zajednice. Vjerujem da je i Bog s nama slavio.” poručila je njemačka pastorica.

Dok je u Njemačkoj vrijednost elektroničke glazbe, i cijele popratne rave kulture, već dugi niz godina prepoznat, u Slovačkoj partijaneri, promotori i organizatori se i dalje moraju boriti za samo održavanje događaja.

Naime, Redroom Label je već neko vrijeme prisutan na elektroničkoj sceni u Češkoj i Slovačkoj, imali su prilike dovesti svjetska imena u te dvije država te organizirati partyje i raveove na brojnim lokacijama.

Proteklog vikenda, Redroom Label je trebao doći u gradić Námestovo na sjeveru Slovačke u sklopu svoje “Diablo” turneje, ali zbog otpora lokalnog stanovništva i Crkve bili su primorani otkazati svoje gostovanje zbog navodnog sotonizma“.

Žitelji malog gradića na sjeveru Slovačke su uz pomoć Crkve pokrenuli inicijativu za zabranu dolaska Redroom Labela jer im je “Diablo” sporan naziv turneje, jer kako kažu direktno asocira na sotonizam protiv čega se oni bore i ne žele u svom gradu. Prema pisanjima slovačkih medija, lokalna Crkva je uputila poziv za veliko grupno moljenje u slučaju da se događaj ipak održi.

Nakon otkazivanja gostovanja zbog pritiska lokalnog stanovništva, Redroom Label se obratio na društvenim mrežama te su istaknuli kako je techno kultura s ovim činom na udaru kulture otkazivanja.

“Želimo uvjeriti sve zabrinute građane da Redroom ne prakticira sotonizam, niti bilo koju sličnu aktivnost na svojim događajima. Mi smo glazbeni kolektiv i izdavačka kuća koja svojim radnjama želi približiti techno kulturu mlađoj populaciji. Nikad nam nije bila namjera uvrijediti neku etničku, nacionalnu ili religijsku skupinu, jer naš cilj je povezati ljude i stvoriti tolerantnu zajednicu gdje će se svi osjećati sigurno.” poručili su iz Redrooma na društvenim mrežama.

brejcha 2
dobar house mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
sonus 1
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju