Skip to main content
  • alt
  • 10.12.2014.

Doviđenja Vestax…

Ovaj tehnološki div iz Japana udario je tržište 1977. kao proizvođač električnih gitara no kako se svijet sve više okretao elektronici i tvrtka se preorijetirala na proizvodnju mikseta, DJ pulteva i CD playera.

 
Iako je u mnogo navrata iskočio kao istaknuto ime i inovator tržišta DJ opreme ipak se ove godine u japanskim medijima počelo šuškati da tvrtka propada jer je SAD zatvorio trgovine i činilo se da nikakvi novi modei nisu na pomolu. Sve je sugeriralo da se za Vestax sprema tužna vijest.
 
Brzo su se uspeli na tržištu i ubrzo postali draga oprema DJ-ima poput Carla Coxa, DJ QBerta i Cut Chemista, jer se radi o kvalitetnoj opremi sa sjajnom reprodukcijom zvuka i iznimno otpornoj na trošenje, padove, pomicanje…

alt

 
Ujedno su i tvrtka koja je uvela inovacije popur ravne igle za čitanje ploča koju su kasnije usvojile sve tvrtke s iznimkom Technicsa koji je tvrdio da zakrivljena igla manje troši ploču, ali za to nikada nisu priloženi konkretni dokazi. Vestex je također i prvi proizvođač koji je načinio stroj za rezanje vinilki koji se mogao kupiti.
 
2006. su iznova ostavili trag na tržištu s uređajem VCI 100 koji je bio sve-u-jedan kontroler kojim ste mogli upravljati cjelokupnim softwareom i postao je temelj za konstruiranje svih kontrolera koji su uslijedili nakon. Bili su dostupni i u pristupačnijim verzijama kao i u onima sa profesionalnim specifikacijama, VCI – 380 i VCI – 400.

alt

 
Glasine koje su se počele jasnije artikulirati sredinom listopada ove godine danas su potvrđene. Već neko vrijeme na društvenim mrežama je samo bijeli šum i danas je Japanski biznis portal Teikoku Databank objavio da je Vestax prestao sa svim operacijama sredinom kolovoza i 5. prosinca službeno proglasio bankrot na tokijskom okružnom sudu, opterećen dugom od 7.5 miliona dolara. Sve regionalne web stranice su ili uklonjene ili zamrznute u vremenu u posljednjem Vestaxovom ljetu.
 
sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2