Skip to main content
  • 19.09.2020.

Država ruši scenu. Kaznili organizatore koncerta Nipplepeople sa 30 tisuća kuna

Kažnjeni su organizatori tri koncerta u garaži zagrebačkog MSU, među kojima su nastupili i Nipplepeople.

Piše: 


Zanimljivo je da su organizatori kažnjeni zbog nepridržavanja fizičke distance publike.

Na koncertima se mjerila temperatura, popisivala se publika, dijelile se maske, ali to nije bilo dovoljno prenosi portal E-Međimurje. Tri kazne po 30 tisuća kuna stigle su ovoga tjedna organizatorima triju koncerata u garaži Muzeja suvremene umjetnosti, tako glasi vijest koja se ovih dana munjevito proširila medijima i društvenim mrežama, piše Jutarnji.hr.

Prvo se 4. i 5. rujna na toj lokaciji održao Drito iz MSU-a, 11. rujna nastupili su Ida Prester i Nipplepeople, dok je 12. rujna svirao bend Pips Chips & Videoclips. Kazne su Los Angeles Agencyju i YEM-u, organizatorima koncerata, stigle zbog toga što publika nije poštovala propisani razmak – stajali su jedni do drugih bliže od propisanog metra i pol. To im je potvrdio Mladen Vlaić, načelnik Sektora upravnih i inspekcijskih poslova PUZ-a, koji je i sam bio u jednoj od inspekcija na spornim koncertima.

Znači li to da je Stožer osnažen odlukom Ustavnog suda o zakonitosti njihovih odluka krenuo u strože kažnjavanje kršenja mjera?

Organizatori su upozoravali publiku o nužnosti držanja distance prije samih događaja, kao i na samome događaju, a čak su i izvođači s pozornice apelirali na publiku da se razdvoje jedni od drugih. Upitali smo inspektora što bi, po njemu, organizatori još mogli učiniti po tom pitanju.

– Postoje upute HZJZ-a koje je organizator dužan provesti. A naše je da to kontroliramo – rekao nam je kratko, dodajući da ovo nisu prve kazne koje su stigle organizatorima glazbenih ili drugih kulturnih događanja.

– Kazne su napisane jer se nije održavala preporuka o fizičkoj distanci. Najavili smo svoju kontrolu, no svejedno se nije držao razmak – rekao je Vlaić za Jutarnji.hr.

No budući da su to sigurno prve kazne ovoga tipa o kojima se pričalo u javnosti, kontaktirali su Ministarstvo unutarnjih poslova, gdje su im obrazložili da su u periodu od 1. do 15. rujna od 474 najavljenih okupljanja obavili 210 nadzora i utvrdili 19 kršenja mjera. U tim se slučajevima najčešće radilo o nepridržavanju mjera fizičke distance i nepravovremenog prijavljivanja okupljanja. Jednom su inspektori uputili usmenu opomenu, i to za jedan događaj u Rijeci, a podnijeli su četiri prekršajne prijave, od kojih su tri otišle organizatorima već spomenutih koncerata, a jedna i za koncert održan u AKC-u Medika 12. rujna.

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk