Skip to main content
  • 13.04.2018.

Dubmatix – kanadski Dub & Reggae ponos penje se do tvrđave Punta Christo

Seasplash Festival je najdugovječniji festival na ovim prostorima, a odličan recept za njegovo sljedeće, 16. izdanje, stiže iz Kanade.

Piše: 


Sa sjevera američkog kontinenta, iz Kanade nam dolazi današnja glavna tema, a to je Jess King. Radi se o Dubmatixu, a to nije samo ime koje Jesse koristi u trenutcima kada se osjeća kreativno. Poznati je producent, skladatelj, multiinstrumentalist, a ne čudi ni da je višestruko nagrađivani glazbenik.

Pričamo o imenu koje je čvrsto utemeljeno na sceni kao jedan od vodećih figura Dub i Reggae glazbe, a voli svirati spektar dub, reggae, roots, electro, dancehall, drum and bass mjuze. Prošlo je više od deset godina kada je po prvi puta kročio na scenu i kada se službeno predstavio debitantskim izdanjem 'Champion Sound Clash'. Od tada pa do danas prošlo je puno godina, a kroz svo to vrijeme, nevjerojatan je podatak kako je izdao i po par stotina izdanja.

Godinama se vodio eksperimentiranjem, što je rezultiralo izbrušenom zanatu jedinstvenog zvuka po kojemu se na prvu može prepoznati njegov rad. Kanada, zajedno sa njegovim rodnim gradom Torontom imaju dovoljno razloga da budu ponosni na Jesse-a, jer malo je kanadskih umjetnika koji su toliko pridonijeli glazbenoj sceni kao, a ujedno bili i toliko hvaljeni za svoja djela. Najveću pažnju privukao je 2008. albumom 'Renegade Rocker' koji ga je ujedno i lansirao na stranice svjetske glazbene scene. Stigla su mu i priznanja te pohvale od glazbenih pionira kao što su Don Letts i Dermott Hussey.

Iz godine u godinu uspjeva napraviti još bolji i veći uspjeh. Impresivan je podatak kako je čak sedam puta osvajao Juno Awards nagradu. Miljunska brojka na njegovoj Facebook stranici ili pak mjesto na listi 50 najbrže rastućih izvođača u svijetu po Billbordu dokazuju kako pričamo o glazbeniku svjetskog glasa. Mogli bi slobodno reći da sve što dotakne pretvori u zlato. A zlatnu medalju dobio je u rujnu 2016. kada je njegov remix za 'Is This Love' pjesmu legendarnog, ali nikad prežaljenog Bob Marleya proglašen najboljim remixom za Bob Marleya ikada u povijesti.

Trenutno je u fazi karijere kada se oko njega okupljaju brojni drugi poznati glazbenici koji su prepoznali njegovu kvalitetu i žele pod svaku cijenu surađivati sa njime. Ovdje tako pričamo o Easy Star All Stars i John Brown's Body, kao i Zion Train te Sugar Minott. Pod najnovije, album na kojemu se surađivao sa Sly & Robbie izdatog u siječnju ove godine postao je mamac za kritičare koji su ga u startu ocijenili najboljim albumom za ovu godinu, a još nije ni polovica.
{youtube}sfzBjwjcdfQ{/youtube}

Pa nije li onda treći tjedan srpnja idealna prilika da se ovog majstora ulovi na djelu? Seasplash festival se od 19. do 22. srpnja penje do Štinjana i fascinirajuće tvrđave Punta Christo. Fesitval koji u isto vrijeme dovodi najbolje regionalne izvođače uspijeva publici predstaviti i najjača imena dub, drum'n'bass, reggae, ska te dubstep scene. Pogledajte cijeli program na ovom linku.

Karata za festival ima, a Ranograbilice mogu biti vaše ako pratite link OVDJE.

>Seasplash Festival virtualno<
[FB] https://www.facebook.com/seasplash.festival/
[WEB] https://seasplash-festival.com/hr/
[YT] https://www.youtube.com/user/seasplashfestival

brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk