Skip to main content
  • 13.04.2018.

Uz danski techno kolač plovite kroz sedme dimenzije

Najsadržajniji festival u Lijepoj Našoj, Dimensions, plovi prema svome 7. izdanju. I dok su očima mamac velika imena poput Kraftwerka, Moodymanna, Nine Kraviz, Azymuth, jednako tako line-up festivala prepun je novih imena koje se strmovito penju prema vrhu scene.

Piše: 

U najnovije doba, unatrag dvije, tri godine svjetskom elektroničkom scenom kola ime Anastasia Kristensen. Razloga zašto se ova Dankinja tako brzo probija ima podosta, ali krenimo redom. Ova mlada DJane, zapravo potječe iz iste zemlje kao i Nina Kraviz, majke Rusije. No negdje na putu, odlučila je kako je vrijeme za promjenu te sreću potražuje u Danskoj. Do današnjeg dana dio je danskog Culture Boxa koji slovi za najistaknutiju žarišnu točku tamošnje scene.

Svoji put kao DJ započinje prije četiri godine te isto tako van granica vlastite nove domovine. Za vrijeme studiranja u Kanadi pokazala je veliki interes za DJingom, te odmah po povratku u Dansku kreće u izgradnju vlastitog profila kao DJane.

Sa svojim open-minded stavom prema glazbi stvorila je respektabilno ime koje je već do sada poprimilo pažnju velikog djela scene. Ali ona tu ne staje, jer čini se kako se tek zagrijava. U cijeloj priči oko Anastasie možemo reći kako joj njemački klubovi najviše odgovaraju. Nije da postoji izjava koja to dokazuje, ali broj gigova odrađen u Njemačkoj debelo je iznad ostatka. Sigurno se pitate da li je tamo posjetila the-klubove. Odgovor je točan, Tresor, Kraftwerk Berlin te naravno i Berghain, svi su dobili do znanja tko i što je Anastasia Kristensen.

U početku su bili setovi koje je krasila jedna hipnotička nota, no tek kasnije pronašla se je u bržim, živahnim zvukovima. Vjerojatno tajna leži u njenoj velikoj ljubavi prema opskurnoj techno glazbi iz 90-ih. Ne zamara se fokusima da se u setovima vrte samo najsvježije trake, oldschool techno otvara joj glad za jedinstvenim teksturama.

Za nju je 2017. bila prekretnica jer u toj godini popratili su je svi vodeći svjetski mediji elektroničke glazbe. Od podcasta za Resident Advisor, FACT i Boiler Room, britanski Mixmag stavio ju je na listu 20 breakthrough izvođača za tu godinu. Pa čak i osnivač Tresora Dimitri Hegemann prepoznao je njezinu kvalitetu.

Ona se našla i na listi izvođača za ovogodišnji Dimensions Festival koji se održava od 30. kolovoza do 2. rujna. Pozamašna lista koja većinm obiluje stranim imena, popunjena je i sa desetak domaćih aduta. Dan ranije u pulskoj areni festival će opening koncertom otvoriti glazbeni revolucionari Kraftwerk, Nils Frahm, Moodymann te ostala imena.

Regionalne ulaznice za Dimensions 2018

Opening koncert Dimensions 2018

>Prati Dimensions virtualno<
[FB]
[TW]
[YT]

[Dimensions Recordings]

sea star desk
brejcha 1
Vezani članci
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
dobar house mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju