Skip to main content
  • 8.11.2020.

Eksperiment Restart-19 – koncerti u zatvorenom imaju nizak rizik od prenošenja Covida-19

Njemačka studija o prijenosu koronavirusa na koncertima u zatvorenom prostoru zaključila je da takvo okruženje predstavlja "nizak do vrlo nizak" rizik za sudionike koji boluju od bolesti pod uvjetom da polaznici slijede ispravne higijenske postupke i ograničavaju kapacitet mjesta, uz dobru ventilaciju.

Piše: 


Znanstvenici sa Sveučilišta Halle u Njemačkoj proveli su eksperiment Restart-19 u tri uzastopna koncerta njemačkog pop pjevača Tima Bendzka u kolovozu, kako bi stekli dojam kako određeni uvjeti na koncertima mogu utjecati na prijenos virusa.

Za istraživanje je angažirano 1.400 dobrovoljaca koji su prethodno testirani na COVID-19, kao i što su im izmjerene temperature. Sudionici su dobili maske, digitalni mjerač lokacije i sredstvo za dezinfekciju ruku prošarano fluorescentnom bojom kako bi pomogli znanstvenicima u praćenju površinskog kontakta.

Prvi od tri koncerta simulirao je događaj prije pandemije, bez uspostavljenih sigurnosnih mjera, drugi je uključivao veće higijenske mjere i određenu socijalnu distancu, a treći je uključivao polovinu broja posjetitelja i svaku osobu koja je stajala udaljena 1,5 m. Prema studiji utvrđeno je da je ventilacija ključni čimbenik u ograničavanju širenja virusa.

Doktor Gabriel Scally, predsjednik epidemiologije i javnog zdravstva u Kraljevskom medicinskom društvu, rekao je za New York Times da su rezultati "potencijalno korisni", ali upozorio je da se točni uvjeti koncerata mogu biti nezgodni za ponavljanje u normalnim događajima i na široj osnovi.

Cijelu studiju, koja još nije recenzirana, možete pročitati ovdje.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2