Skip to main content
  • 15.04.2024.

Fijasko na Coachelli izazvan “fake DJ” fenomenom. Grimes uhvaćena na djelu?

Završen je prvi vikend Coachelle, no umjesto da se priča o glazbenim uspjesima i novim stvarima koje su se mogle čuti tamo, sva priča o prvom vikendu popularnog američkog festivala se svela na jedan događaj.

Piše: 

Naslovna foto

Getty Images

Grimes je bila bukirana za 50-minutni set na Coachelli, ali za razliku brojnih drugih setova koji su prošli bez ikakvih problema, kanadska glazbenica se tijekom cijelog seta se suočavala s “tehničkim poteškoćama” i “borila” s Rekordboxom. Tijekom svog 50-minutnog seta, Grimes je više puta zaustavljala glazbu i obraćala se publici.

Iako je prvih 20-ak minuta prošlo poprilično normalno, svaka sljedeća minuta je vodila bliže fijasku te se tako Grimes prvi put obratila publici i krenula objašnjavati problem. “Oprostite! Zapravo imam velike tehničke poteškoće, pokušavam se syncati…ali nisam dovoljno dobra u matematici za ovo…” poručila je prilikom prvog javljanja publici te najavila kako će pokušati dovesti set do kraja svirajući novu glazbu.

U nastavku, koliko su brojali internetski korisnici koji su pratili live stream Coachelle, Grimes se još šest puta uhvatila mikrofona te krenula objašnjavati svoju problematiku te barem 10 puta vrisnula u sami mikrofon.

Problematika s kojom se suočavala Grimes je bila u tome da joj je Rekordbox pokazivao duplo brži tempo pjesama od originalnog što ju je “prisililo” da “pogađa” BPM pjesama i beatmatcha bez “sync” opcije na CDJ-ovima.

Grimes je nekako uspijela dovršiti svoj 50-minutni set, no kako je on bio live streaman na YouTubeu, fijasko tijekom njenog seta nije ostao samo kao priča na festivalu, već se proširila cijelom glazbenom industrijom, a posebice u svijetu elektroničke glazbe.

Sama kanadska glazbenica se odlučila nakon fijaska obratiti publici i preko društvenih mreža još jednom ponuditi objašnjenje, a na svom X profilu je napisala ispriku te otkrila “krivca” za neuspješni set na Coachelli. Kako Grimes kaže, iako ona obično sve kontrolira vezano za nastup, ovog puta je odlučila angažirati vanjskog suradnika za organizaciju pjesama na USB-u i u Rekordboxu, kao i što prije samog seta nije provjerila je li sve “štima” na CDJ-evima.

Ispriku je zaključila mišlju da ako nešto želiš da bude napravljeno kako spada, da moraš to odraditi sam te poručila da će sljedeći vikend, kada se ponovno vrati na Coachellu sve biti uredu.

Reakcije sa scene

Svoje mišljenje o fijasku kanadske glazbenice su iskazali brojni DJ-evi na društvenim mrežama te je tako primjerice Dave Clark poručio da je “DJ-ing toliko obezvrijeđen zbog kapitalističkog preuzimanja scene i narcizma.”

Poduži osvrt na događaje s Coachelle je prokomentirao i regionalni teškaš, Commissar Lag na svom Facebooku.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2