Skip to main content
  • 19.08.2023.

Fizički obračun: Queer DJ-u Kiddy Smileu na Defectedu u Tisnom slomilo ruku

Osim koloričnih fotografija s okusom sreće iz Tisnog, stiže i jedna ružna priča i to baš s festivala koji se promovira sloganom „In our house we are all equall“

Piše: 

Francuski DJ Pierre Hache poznatiji kao Kiddy Smile podijelio je na svom Instagram profilu neugodno iskustvo koje mu se dogodilo na Defected Croatia u Tisnom gdje je nastupao. Nepoznati nasilnik se našao u backstageu gdje je vrijeđao i fizički nasrnuo na francuskog DJ-a, koji je stao u obranu svog prijatelja. Kiddy Smile je u objavi na Instagramu otkrio kako je razlog napada bila njihova seksualna orijentacija.


Foto Stephane Mahot

“Ne mogu vjerovati da ovo pišem, jer to što se dogodilo je suludo, ali je važno ostaviti svjedočanstvo o bujanju homofobije koja još uvijek cvate ovim svijetom. Znam da sam privilegiran jer sam većeg stasa što tjera ljude da dvaput promisle prije nego što me zaskoče, a i ja nisam tip koji bježi od borbe. No sad sam pun pomiješanih osjećaja i ne znam što bih s njima napravio, pogotovo jer mi je ruka slomljena.” započinje u svojoj objavi Kiddy Smile.

Francuski DJ u nastavku svoje objave daje još konteksta o incidentu. Naime nepoznati muškarac se našao u backstageu te je krenuo vrijeđati njegovog prijatelja zbog seksualne orijentacije. Kako bi smirio situaciju i nastale tenzije, Kiddy Smile je pokušao razgovarati s nepoznatim muškarcem što je naposljetku rezultiralo fizičkim napadom na francuskog DJ-a.

“Nisam htio dozvoliti ovom liku da gnjavi mog prijatelja. Stoga sam ga pitao zašto koristi pogrdne riječi, kao i je li možda on sam homoseksualac pa si daje za pravo da koristi te pogrdne riječi. Nakon čega je taj lik krenuo dizati ruku na mene. Upitao sam ga s kim je došao u backstage, ali me je udario te dok sam ga pokušao zaustaviti me ponovno udario.” otkriva francuski DJ.

Nakon zadobivenih udaraca Kiddy Smile je “poludio”: “Tada sam izgubio kontrolu te sam ga uspio nokautirati dok ga osiguranje nije preuzelo. Bio sam uzrujan jer sam na lijepom festivalu i super sam se provodio sa svojim prijateljom. Primio sam dva udarca jer sam razmišljao u kakvu ću se poziciju staviti kao izvođač ako udarim nekoga na festivalu, a pritom sam druge rase i “queer”.”

Usprkos neugodnom iskustvu, verbalnom i fizičkom napadu koji je rezultirao slomljenom rukom, Kiddy Smile zaključuje kako mu ovaj incident neće promijeniti njegovu sliku o Hrvatskoj ili Defectedu već će se vratiti prvom prilikom. No, ima samo jednu zamolbu “Bolje me nemojte zezati i dirati mi ruke, jer su mi one potrebne za posao”.

O samom incidentu se oglasio i direktor Defected Recordsa, Wez Saunders koji mu je još jednom izrazio podršku te podijelio još neke detalje i informacije. “Defected će uvijek brzo djelovati kako bi uklonili ljude s naših događaja koji se ne ponašaju u skladu s našim vrijednostima.” te dodaje kako su otkrili da nasilnik nije izvođač ni netko koga bi Defected mogao poznavati iako je imao narukvicu za backstage.

“Moj prioritet je uz tvoj oporavak naravno, pobrinuti se da su naši događaji sigurni te da vam otvorimo kanale da podijelite vaša iskustva. Ovakva ponašanja na našim događajima ne toleriramo! Još jednom hvala ti na hrabrosti što si ovo podijelio i radujem se sljedećem susretu.” zaključuje direktor Defecteda.

Brojni poznati DJ-evi poput Patricka Masona su podržali Kiddy Smilea te su izrazili žaljenje da se ovakve stvari još događaju. Dio komentara na Instagramu je podijelio i vlastita loša iskustva s događaja u Hrvatskoj gdje se nisu osjećali sigurno.

Organizatori jednog engleskog serijala partyja iz Leedsa je u komentaru otkrio kako su se oni povukli iz Hrvatske zbog sigurnosti, jer nikog nije bilo briga hoće li događaj biti siguran za LGBT posjetitelje, već se samo razmišljalo o zaradi.

 

sonic desktop
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.