Skip to main content
  • Sony
  • 6.03.2017.

Fotografija s Dimensionsa u užem izboru Sonyjeva World Photography Awards-a 2017!

Fotografije su mali isječci zamrznutog iskustva, laserski izrezani iz normalne kronološke progresije postojanja. Kombinacije su kuta gledanja i prave osobe na pravom mjestu u pravo vrijeme i Sony to zna.

Naslovna foto

Sony
 
Postoji nešto neopisivo plemenito i lijepo u trenu kada se na djelić sekunde kaos svemira umiri da bi ti dao priliku da ga uloviš prije no što se nastavi kretati. Fotografi su sasvim specifični ljudi koji traže neobično u običnome, kružno pokazujući da je obično prekrasno znaš li kako da ga gledaš. To su oni koji će satima buljiti u istu scenu dok ona ne postane sve što znaju samo da bi proces bio dovršen i energija oslobođena škljocajem. Od prvih pokušaja hvatanja svijeta camerom obscurom, preko fotoosjetljivih materijala i kemikalija, sve do filmova i digitalnih kamera svijet treba fotografe, sugerirajući neusporediv komunikacijski potencijal i brbljavost slika naspram riječi u omjeru 1000 naprema jedan.

 
Sony je tako otvorio natječaj 2017 Sony World Photography Awards pozvavši fotografe iz svih zemalja svijeta da predaju svoje najbolje fotografije u tri kategorije – Professional, Opened i Youth. Ova godina rezultirala je golemim odazivom i 227 596 fotografija prijavljenih iz 183 zemlje svijeta. Suci su pregledali more vizualnog nebi li odabrali 10 fotografija u svakoj kategoriji, a među njima se zatekao i neočekivani biser. Kroz objektiv kamere srpske fotografkinje Jelene Janković uhvaćen je tren s prošlogodišnjeg Dimensionsa, gdje su se tisuće okupile u Puli za dugo očekivani showu Massive Attacka. Fotografija u pretežito crno crvenim tonovima prikazuje masu okrenutu prema pozornici i dva muškarca okrenuta suprotno od struje kako u bazenu svijetla s ekrana hvataju selfie. Kako kaže komentar na slici: "Selfie kultura dokazuje naše postojanje, da smo bili negdje i radili nešto!"
 
Jeleninu fantastičnu fotografiju pogledaj niže, a odabir fotografija iz Open užeg izbora pogledaj ovdje.

 
Finalisti se natječu za posljednju Sonyjevu fotografsku opremu, šansu da se nađu u foto knjizi 2017. i fond nagrada koji iznosi oko 25 000 dolara za fotografa godine, 5 000 dolara za Open pobjednika i 30 000 eura za sveučilište pobjednika u Student Focus kategoriji. Pobjednici će biti objavljeni na ceremoniji u Londonu 20. travnja, nakon čega će pobjednici, oni iz užeg izbora i pohvaljene fotografiji biti ujedno i izložene kao dio Sony World Photography Awards izložbe u Somerset House u Londonu, a golema izložba otvorit će se 21. travnja i trajati do 7. svibnja, nakon čega kreće na globalnu turneju. Upade za izložbu možeš pronjuškati ovdje, a Jeleni Klubska čestita od srca na fenomenalno obavljenom poslu!
 
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 2