Skip to main content
  • 12.09.2016.

Gdje je prosipan pepeo Davida Bowiea?

Siječanj nove 2016. u anlima povijesti će ostati zapamćen s tužnim podtonom jer je svijet izgubio jednog od najoriginalnijih umjetnika koje je ikada imao.

Piše: 

 
Sasvim svoj, 50 godina u glazbi, tip koji ti je savjetovao da si na pragu toga da načiniš nešto vrijedno tek kada stvaraš svoju istinu, tek kada odeš u duboko i stopala baš ne mogu dodirnuti dno onoga što ti je već poznato i ugodno –  baš ovaj čovjek s munjom na licu i grmljavinom u prsima ispraćen je tako na maloj ceremoniji nigdje drugdje no na Burning Manu.

 
Bowievo kumče je tako uzelo pepeo sa sobom na Burning Man i s okupljenih 70ak ljudi odalo počast Davidu u Templeu, mjestu koje je sagrađeno upravo kako bi se slavili oni kojih više nema. Bowieva žena Iman dala je svoje dopuštenje da se pepeo prosipa podno hrama, koji je nakon ceremonije bio spaljen. Njegovo kumče je podijelilo kako je često s Davidom govorio o Burning Manu i njegovoj filozofiji slobode, umjetnosti, samoekspresije, prihvaćanja i poruci koju šalje u svijet svojim postojanjem i kako ju je David volio.


 
Ceremonija je bila intimna i Boweiva glazba je odzvanjala na čitavoj vožnji od kampa do hrama i natrag. Kako neobično mora biti kada je onaj kojeg si izgubio i volio ujedno i onaj koji je ostavio tisuće sati snimki svoga glasa i lika u svijetu i na taj način zauvijek ostaje na neki način živ, a ti si simultano na putu da spališ hram jer ga više nema. Neke stvari doživiš samo jednom u životu i ovoga puta ih je doživjelo 70-ak duša u srcu Nevade (i jedna od negdje drugdje). Kako prikladno da onaj koji je izgorio za umjetnost, glazbu i život, zatim i nakon smrti još jednom, gori i u hramu na Burning Manu, okružen onima koji ga vole.

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk